Quantcast

Янко Станев: Пуснали са опорни точки да ме сринат. Все едно да ме сравняват с някой от ислямския парламент

"Нямам амбиции за национален лидер - ще работя за Варна"

Ива Оприкова Последна промяна на 10 февруари 2015 в 21:15 10693 14

10 години след като беше изключен от СДС заради финансови злоупотреби, Янко Станев се върна начело на партията във Варна. Станев беше изключен от СДС през 2005 година, а след това оглави градската организация на ДПС във Варна. През 2012 е отново изключен, а мотивът на Централното ръководство на движението е, че работи за ГЕРБ. Изборът му за лидер на градската организация на СДС предизвика гневни коментари от страна на сините активисти.

OFFNews.bg потърси Станев, за да обясни какви са плановете му за СДС-Варна, за местния вот и за политическото си бъдеще като лидер.

Г-н Станев, Вие бяхте избран за лидер на градската организация на СДС, но мнозина от старите седесари не са били поканени на конференцията. Легитимен ли е форумът, как я организирахте и колко сини активисти гласуваха за Вас?

Конференцията на СДС Варна е организирана от НИС, по устава на СДС. Никоя партия не дели партийните членове на стари и млади. Според мандатната комисия на конференцията форумът е легитимен, а 173-ма делегати гласуваха за избора ми за председател. Бях избран с голямо мнозинство.

Какво е за вас синята идея след 25 години? Бяхте изключен от Контролния съвет на СДС, кое ви накара да се върнете отново в сините редици и да оглавите местната структура?

Поканен бях от две районни организации на СДС да се кандидатирам за председател и бях предложен на конференцията, а от над година съм член на СДС отново. Синята идея даде на България свободния дух. И днес вярвам в това. Изключиха ме хората на Костов, а аз имам позиция, че в тях е вината за всички проблеми на СДС. Преди 10 години ме изключиха за политика на партията, успоредна на политиката на партията.

Възможно ли е националното ръководство на СДС да касира избора Ви за лидер на местната структура?

Националните ръководства на всяка партия имат задължение да вземат правилни решения. Не ме интересуват постове. Гледам философски на нещата и ще приема дори ако националното ръководство касира изборите.

Изборът Ви за лидер не се приема еднозначно. И лидерът на ДСБ Радан Кънев, и синият активист Борис Марков не се изказаха особено ласкаво за Вас и Ви обвиняват в безпринципно политическо поведение. Как ще работите заедно за местния вот?

По принцип не коментирам говоренето на хората и техните качества, а техните политически действия. Никога не коментирам другите партии в техния партиен живот. СДС-Варна ще прави политика за хората, тогава партиите работят лесно и заедно, и поотделно. Да работиш за хората не е безпринципно политическо поведение. Това не е безпринципност.

Имате фондация, която подпомага ромите, бяхте арестуван за купуване на ромски гласове? Ще разчитате ли на тях и за местните избори?

Това са лъжите, които се продуцират от черния PR, няма факти, а има писания и говорене. Не съм бил арестуван за купуване на гласове. Беше направен силов опит да бъда отстранен чрез арест, за да се осигури предимство за един кандидат за кмет на Варна. Опитът беше неуспешен. Варненци не са балами.

Как гледате на обвиненията, че ще продавате марката СДС в района за местния вот?

Който отправя тези обвинения, трябва да представя факти. Такива няма и това си е опорна точка да ме сринат. Марката СДС е на България и никой не може да посяга на нея.

В политическата Ви биография е отбелязано, че сте и бивш член на ДПС. Какво се случи, че Ви изключиха и бихте ли се върнали отново?

Тези, които ме изключиха от СДС, напуснаха СДС по-късно. А тези, които ме изключиха от ДПС, разбиват и днес тази партия. Моята партия винаги е била СДС. 

Обижда ли Ви факта, че активисти от СДС-Варна Ви наричат "синият Делян Пеевски" заради демонстрацията на поведение?

Поредната опорна точка. Все едно да ме сравняват с някой от ислямския парламент. На какво основание? Какво ми е поведението? Няма и не може да има факти, че приличам на Делян Пеевски - това са долни лъжи и клевети.

Какви цели си поставяте и от кои партии от РБ ще очаквате подкрепа за местните избори? Бихте ли се кандидатирали за национален лидер?

Не очаквам подкрепа за мен, а подкрепа за СДС от избирателите. Броят на бюлетините за СДС (или съюза, с който ще се явява) на местните избори трябва да бъде поне няколко пъти по-голям, отколкото е било досега във Варна. Не коментирам другите партии, освен по политически тези. Опазил Господ и от опити да се кадрува извън собствената партия. Нямам амбиции за национален лидер - 25 години съм местен политик и смятам, че тук във Варна ми е мястото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2015 в 19:28

Много нечистоплътна особа.Деже ми е чудно дали не е по противен и от пеевски.Но,слава Богу,че и той няма толкова власт,иначе като нищо може и да го задмине.Голям срам за Варна,отврат!

12.02 2015 в 07:39

Генов, ivan и Йордан са едно и също лице.
Щом за такъв треторазряден боклук се активизират мурзилките значи ни го готвят за по-сериозни представления.

11.02 2015 в 18:47

Този тарикат е брат-близнак на Пеевски, един номер по-малък. Известен още когато беше онбашия на БСДП във Варна в началото на 90-те години. Една от шмекериите му беше контрабандата на два ТИР-а с уиски, в комбинация с директора на банката която бяха основали. Варненските вестници писаха на времето за това но, естествено, нищо не последва. Това бяха годините когато на гущера му растеше опашката...
Янко мошеничестваше и крадеше според възможностите си. Когато го хванаха и изгониха от СДС, Костов му стана виновен... След това го изхвърлиха и от ДПС, ама не смее да каже нищо срещу Доган защото там бият през пръстите...
След това стана тартор на циганите във Варна защото имаше за крадене от "фондовете"...
Сега пак се врътна към някакво "СДС" във Варна и се надява че номерът му пак ще мине. Може и да мине, българите отдавна са доказали че са идиоти. Тоя тарикат не е единствения който ги е яхнал...

11.02 2015 в 16:16

МНОГО ДОБЪР ОТГОВОР НА НАПАДКИТЕ,БРАВО ЖЕЛЕЗ,ЖЕЛЕЗЕН СИ !!!
http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=699397

11.02 2015 в 09:14

Вчера по повод избора на това "лице" за председател на СДС Варна ми стана мъчно за СДС и се сетих за стихотворението "Не пей ми се" на П. Р. Славейков. Днес прочитайки това "интервю" просто избълвах профузно. Лукарски, купиха ли те или толкова ти е акъла?

11.02 2015 в 08:28

Д-р Станев е седесар много преди чернилката Костов.Да не се връщаме назад да вадим кирливите ризи на Мавъра,откъде е тръгнал и какво е направил за разрухата на България по заръка на своите ментори " червените олигарси".

11.02 2015 в 07:43

Гнусна крадлива твар. Лукарски, къде си да им набиеш кабелите на тези "СДС-ари" във Варна?

11.02 2015 в 07:22

ЕЕЕЕЕЕе много хейтъри Костовисти сте се събрали тука...! Защо винаги всеки мисли, че монетата има една страна. Абе чуйте го човека какво казва, иначе е най-лесно да плюеш. А който не е от Варна въобще да не говори, варненци знаем за какво иде реч. Атакуват го защото е силен...това е факт. Избиратели и поддръжници не се купуват за един ден и му лепнаха дамгата "циганите на Янко", глупости на търкалета. А това ,че е против Костов поне си го казва Ясно и това дрази. Раданееееее, Рамаданеее имай малко смелост, стига сисе обезличавал, като слушаш Костов /циганина/

11.02 2015 в 06:06

Всъщност това е едно много способно същество. Толкова пъти го хващаха да пере през просото, гониха го от няколко партии и пак намери идиоти да го изберат за "лидер"! Трудно е за разбиране... Явно българите си заслужават съдбата.

11.02 2015 в 02:43

Този във всички случаи е брат'чед на цар Киро! Да се плати вота на гласувалите за него очевидно не било проблем! Такива мутри влачат сините на дъното.