Протестна мрежа: България е длъжна да разкрива престъпленията на комунизма

Последна промяна на 04 февруари 2016 в 10:28 4832 6

Георги Първанов, Неда Пелитева, Румен Петков

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

От АБВ също настояват за закриването на Комисията по досиетата

България има моралното и правно задължение да работи и съдейства за разкриване на престъпленията на комунистическия режим и репресивните органи на червената диктатура.

Това се казва в позиция на Протестна мрежа, разпространена тази сутрин по повод призива на народни представители от левицата за закриване на Комисията по досиетата. В нея се казва:

"Налага се да припомним на народното представителство, че България има моралното и правно задължение да работи и съдейства за разкриване на престъпленията на комунистическия режим и репресивните органи на червената диктатура. В съответствие с Пражката декларация за европейската съвест и комунизма и Резолюция за Европейския парламент относно европейската съвест и тоталитаризма България следва да направи всичко необходимо, така че престъпленията на комунизма да бъдат изучавани и паметта на жертвите почетена. Престъпленията на комунистическия режим у нас и по света трябва да се изучават. Децата трябва да са предупредени и да знаят за тези престъпления по същия начин, по който знаят и изучават нацизма.

Досиетата трябва да бъдат отворени – тези на бившите служби за сигурност, тайната полиция и разузнавателните ведомства, защото те представят част от тази истина. Разкриването им е задължителен елемент от изобличаването и оценката на престъпленията на комунистическите тоталитарни режими. Протестна мрежа се противопоставя на опитите на политици, принадлежащи, свързани и произлизащи от средите на бившата компартия и репресивните й органи, да блокират процеса по разкриване на истината за комунистическата диктатура и кървавите репресии на болшевишката власт, наложена от Червената армия в годините, след Деветосептемврийския преврат.

Призоваваме народното представителство да предприеме всички действия за пречистване на обществото от влиянието на комунистическия елит и Държавна сигурност, в съответствие с международните задължения и в името на паметта на стотиците хиляди репресирани и избити от комунистическия режим у нас. Призоваваме за промени в образователната система, които да информират децата ни за престъпленията на комунистическия режим и да гарантират демократичното развитие на страната ни".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2016 в 19:38

Алоуу, шегаджията, сега да се смеем ли да плачем ли като ни преписваш съвецките опорки

04.02 2016 в 19:30

Защо обаче не се говори и за ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА?

Престъпленията на капитализма са много повече - войни, унищожаване на цели нации, финансови кризи, експлоатация на човек от човека, банкстерски произвол, престъпност, проституция, търговия с дрога и оръжия, замърсяване на околната среда, генно-модифицирани храни, и т.н.

Всъщност ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА КАПИТАЛИЗМА СА МНОГО ПОВЕЧЕ от тези на комунизма, обаче платените сороститутки се правят, че не ги виждат. Омерзен към.

04.02 2016 в 19:29

"България"

04.02 2016 в 14:30

Имам един въпрос. Ако трябва да поставим наравно националсоциализма/фашизма с комузнима, на каква база ги приравняваме? Ако е на брой убити, то ,,западните демокрации" не отстъпват по този показател. Ако пък ги ,,уеднаквяваме" заради това че са недемократични, то и монархиите са един вид НЕДЕМОКРАТИЧНА институция. Ако пък ги сравним, че идеологически са еднакви, това не е вярно. Поради факта, че едната идея (национасоциалзима) има в ядрото си АНТИСЕМИТИЗЪМ и заличаване на цели НАЦИИ. Докато извинете ме но ИДЕИТЕ на комунизма нямат НИКАКВИ военни и каквито и да е идеи. Не говоря за Марксизмо-ленинизма, КПСС и БКП. И не на последно място, ако кажем че комунизма е еднакво зъл като национасоциализма, тогава защо не се наложи ембарго, да се спре търговията и каквото и да е с КИТАЙ??!! А напротив, всеки иска да се хареса и да има взимане даване с ,,китайските комунисти"?!!! Подобни ,,вятърничеви" лозунги са прекалено елементарни. Имам племенник на когото му обясняват, че комунизма и комунистите са ЗЛИ и лоши и той винаги отговаря- значи и КИТАЙ и китайците????

04.02 2016 в 11:49

Да се учи за комунизма, както се учи за турското робство и нацизма.

04.02 2016 в 11:05

Платена мрежа ако беше стария режим всичките до един платени натегачи щяха да са първи на митинги със съветски знаменца,какво се правят на големи демократи,професия протестър-звучи толкова абсурдно,колкото и професия-комунист ;)!!!