Румен Петков: Комисията по досиетата само харчи пари

OFFNews 03 февруари 2016 в 09:16 3174 8

Румен Петков: Комисията по досиетата само харчи пари

Снимка БГНЕС, архив

Не само БСП иска закриване на Комисията по досиетата, тя започна работа с бюджет 200 хил. лв., вече е 4 млн. лв. за 100 души персонал. Това обяви каза пред bTV зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Според него работата на комисията може да бъде поета от БАН.

Петков обяви, че АБВ няма да подкрепи кандидатурата на Меглена Кунева, защото тя е била предложена в последния момент и не е била защитена добре. Демонстрира се кадрово безсилие, смята Петков. Той припомни, че Кунева има вече един тежък ресор – борбата с корупцията, а сега ще трябва да е поеме и нелекия ресор образование.

Относно скандалите около новите учебници, заради които си отиде проф. Тодор Танев, Петков обяви, че опитът да се пренапише историята е отвратителен. „Съжителство между българи и турци е имало на битово ниво. Мисля, че съжителство е имало и между германци и евреи, дори някои германци са укривали евреи. Този битовизъм да не ни докара до твърдението, че Ботев и Левски са едни хулигани, които не искат да съжителстват мирно”, коментира Петков.

За скандала около кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, която кабинетът бави, зам.-председателят на АБВ смята, че с това забавяне тя се саботира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови