Плевнелиев: Хора, свързани с БКП, продължават опитите да доминират в обществото

OFFNews 01 февруари 2016 в 11:39 4164 14

Снимка БГНЕС, Архив

Президентът Росен Плевнелиев.

Четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество.

Това заявява президентът Росен Плевнелиев по повод 1 февруари - Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

В обръщението си държавният глава посочва, че сенките от миналото правят всичко възможно да променят дневния ни ред, да залъгват колко „прекрасен“ бил животът ни в несвобода, да ни откъснат от семейството на европейските народи. „Дори днес - в самото навечерие на деня, в който си спомняме за жертвите на комунистическия терор, политици, живеещи в едно отминало време, опитват да закрият Комисията по досиетата“, категоричен е Плевнелиев.
 
„Недоумявам пред арогантния опит да се запуши устата на Комисията по досиетата. Уверявам ви, че докато съм държавен глава няма да допусна да се подменя историята и ще направя всичко по силите си да изпратим окончателно комунизма в музея на миналото“, обяви още президентът. 

Той призова цялата истина за комунизма да бъде разказана на младите поколения на висок глас.
 
„През изминалите 25 години пропуснахме да пратим комунизма с всичките му метастази в музея. Като човек, който не е назначил нито един сътрудник на ДС в дипломацията, в съдебната или изпълнителната власт, аз обаче ще съм последният, който би казал, че сме обречени да живеем по правилата на преродилите се тоталитарни елити“, посочи Плевнелиев и отбеляза, че е приел патронажа на инициативата в учебните програми на българските училища да бъде включено обективното и комплексно изучаване на историята на тоталитарните режими през ХХ век. Държавният глава заявява подкрепа и на идеята за законови промени, които предвиждат проверка за принадлежност към ДС на свързаните с фалита на КТБ.
 
„Време е веднъж за винаги да скъсаме оковите на миналото, за да дадем шанс на млада и демократична България. Поклон пред жертвите на комунистическия режим“, посочва президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!