Депутати искат проверка за агентурно минало на кредитните милионери от КТБ

Симона Костадинова Последна промяна на 28 януари 2016 в 15:02 7701 4

Мартин Димитров и Петър Славов

Депутатите Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) искат "новите кредитни милионери" да бъдат проверени за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Между първо и второ четене на вече внесените промени в Закона за досиетата тримата ще предложат хората, които са получили необезпечени кредити от КТБ, както и тези които са правили цесии да бъдат проверени за принадлежност към ДС.

"Искаме да видим кои хора ще излязат след тази проверка. Такава проверка е правена в миналото, трябва да бъде направена и сега. Осъзнаваме, че БСП няма да подкрепи такава мярка. Това ни е ясно, но искаме останалите партии в парламента да се определят кой кой е и кой на каква позиция е", обясни Димитров.

Тримата припомниха, че такава проверка е била направена при източването на банки през 90-те години. Според Димитров от БСП не искат такава проверка, защото може да се окаже, че хора с агентурно минало са получили необезпечени кредити от КТБ.

Димитров, Славов и Андреев коментираха и искането на на БСП за закриване на Комисията по досиетата. "Според нас искането на БСП за закриване на Комисията по досиетата е пряко свързано със законопроектите, които ние сме внесли и разкритията, които ще дадат те", коментира Славов.

Андреев пък подчерта, че Ерменков от БСП е в конфликт на интереси при внасянето на законопроекта на БСП за закриване на Комисията по досиетата, защото има агентурно минало. 

"Той е обявен от същата комисия като офицер от Разузнавателното управление на Генералния щаб. Най-малкото когато човек внася проектозакон, трябва да каже дали има конфликт на интереси. Явно, че от БСП има много такива хора. Те  за толкова години не се научиха, че това е един процес, който не може да бъде спрян. Още повече, че законът, който те искат да отменят, беше гласуван по тяхно време. Това какво означава - регрес или ревизия на ценностите?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 11:44

След отварянето на тефтера с посетители при Цветан Василев се разкри, че най-често висящия пред кабинета му ("за спонсориране на историческа книга" с милиони за финасиране евродепутатството на индо-българския "войвода" в Македония Геле Джамбаз от коалицията ББЦ) и посещаващ го е ДС-шопара и БЗНС-побългарена циханска мастия-албинос "Иван" ("Дончо") Каракачан - един от МНОЖЕСТВОТО блъскащи се да седнат на ограничения брой столове на катедрата на паламента водещи се на заплата и привилегии като "зам.председатели"! Този ДЕЙСТВАЩ агент не е ли в противоконституционно противоречие с членството (дори председателството) си в политическа партия ДС-МВРо?! Тази партия ДС-МВРо не е ли противоконституционна с болшинството от членовете си - ДЕЙСТВАЩИ и на щат агенти на службите?! Чии интереси и поръчки защитават ДЕЙСТВАЩИТЕ агенти в парламента и портиите?! Кога парламента и партиите ще бъдат прочистени от бившите и настоящи ДЕЙСТВАЩИ агенти на службите?!

28.01 2016 в 16:57

тия тримата ще останат в съзнанието ми и надявам се в историята като тримата най-разумни депутата в това народно събрание. Почти всяка седмица излизат с нещо смислено което парламента може да свърши......

за какво са ни другите 237 се питам....

28.01 2016 в 15:59

Тази снимка вече ми дотегна. Не излъчва оптимизъм, а обреченост.

28.01 2016 в 15:42

А "котарака" Сталийски,син покойния син депутат и министър Алексaндър Сталийски ще го проверяваме ли или не,защото той е от нашите?