Проект на БСП закрива Комисията по досиетата и скрива миналото на кандидатите за власт

Симона Костадинова Последна промяна на 28 януари 2016 в 13:14 6340 14

Депутатите от БСП искат Комисията по досиетата да бъде закрита, а Законът за досиетата - отменен.

Според говорителя на Столетницата Атанас Мерджанов за 9-годишното си съществуване Комисията не била направила друго, освен да внася раздори в българското общество. В инициативите за разширяване на кръга на проверяваните на управляващото мнозинство пък прозирали "лустрационен момент и хъс".

"Дейността на сега действащата комисия се дискредитира от самата нея - някои от проверяваните един път са били агенти на ДС, друг път - не. Разширяването на кръга на хората, които подлежат на публично оповестяване дали са принадлежали към ДС вече достигна абсурдни размери. Предполагам, че в най-скоро време може би щяхме да го докараме до там, че и при сключване на брак да се иска такава справка", иронизира социалистът Таско Ерменков.

Социалистите предлагат нова служба да поеме сегашната дейност на Комисията и съхраняването на документите. За целта те са внесли и законопроект, който предвижда създаването на Институт за национална памет, който да е под контрола на Народното събрание - с председател, избран от НС и предложен от правителството.

От БСП предлагат да се премахне задължителна проверка и публичното оповестяване на агентурно минало на кандидатите за значими публични длъжности.

Те искат още ясно да се разграничат хората, които "са служили за страната от тези, които са доносничели за лична облага".

Законопроектът на социалистите предвижда Институтът да може да дава информация за принадлежност към ДС, но само с изричното писмено съгласие на проверявания. Такава проверка ще могат да искат политически партии, коалиции, организации, органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и граждански организации. Те ще могат да искат информация за лица, с които поддържат отношения без да има значение длъжността, която заемат или са заемали.

От БСП предлагат още така нареченото "картонче" да се се приема като доказателство за агентурно минало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 10:05

Разбира се, че ще искат. Когато БКП (сега БСП) управляваха, всичко беше мирно и тихо. Те просто, когото не харесваха го вкарваха в лагер или затвор,който апартамент им харесваше, измисляха начин да ти го вземат, който кажеше нещо срещу ВЛАСТТА, биваше уволняван или въдворяван, където трябва. И така цареше мир и спокойствие. Прави са сега да искат да не се конфронтира обществото, като се осветяват тия светци на миналото.

28.01 2016 в 21:26

Дори не подозираме колко е разпространен комунделския начин на мислене, без значение на конкретната партийна принадлежност.

28.01 2016 в 21:00

Няма бивши комунисти.

28.01 2016 в 20:59

Хора, бдете, изнасилвачите искат да прикрият следите си, за да продължат гнусните си деяния.

28.01 2016 в 18:45

Комунделите искат да заметат следите и да са света вода ненапита. В Полша , Чехия и Унгария + Балтийските републики- първото което направиха е лустрация и всички ченгета и комунета вън от властта. Затова тези държави и сега са по-добре от нас. У нас комунистическата мафия се действа .

28.01 2016 в 17:47

Комунистическа долна продажна измет! За вас има само един лек, който е измислен от вашия гуру Джугашвили, пред който се кланяхте и на сън! - Има човек има проблем, няма човек няма проблем! огава и само тогава, евентуално нещата може и да тръгнат в правилна посока!!!

28.01 2016 в 16:49

Тази комисия е една от малкото работещи институции. Това ни е най-близкото до лустрация. Поне да разберем кои са били доносниците. Дори не можем да разберем всичките им зверства, но и това е нещо. Дано работи още дълги години!
А апетитите на комунистите в тази насока са вечни, но все неуспешни.

28.01 2016 в 15:44

Продъжната комунистическа сган пак иска да покрие престъпленията си.

28.01 2016 в 15:29

http://desebg.com/

28.01 2016 в 15:01

Това за брака не е лоша идея, браво другарю Мерджанчоф. Така хората ще знаят дали взимат верни другар/другарка, а не да попаднат на някой заблуден с неправилни идеи за непланова икономика или (не дай си боже) свобода на личността.