Проект на БСП закрива Комисията по досиетата и скрива миналото на кандидатите за власт

Симона Костадинова 28 януари 2016 в 13:14 6916 14

Депутатите от БСП искат Комисията по досиетата да бъде закрита, а Законът за досиетата - отменен.

Според говорителя на Столетницата Атанас Мерджанов за 9-годишното си съществуване Комисията не била направила друго, освен да внася раздори в българското общество. В инициативите за разширяване на кръга на проверяваните на управляващото мнозинство пък прозирали "лустрационен момент и хъс".

"Дейността на сега действащата комисия се дискредитира от самата нея - някои от проверяваните един път са били агенти на ДС, друг път - не. Разширяването на кръга на хората, които подлежат на публично оповестяване дали са принадлежали към ДС вече достигна абсурдни размери. Предполагам, че в най-скоро време може би щяхме да го докараме до там, че и при сключване на брак да се иска такава справка", иронизира социалистът Таско Ерменков.

Социалистите предлагат нова служба да поеме сегашната дейност на Комисията и съхраняването на документите. За целта те са внесли и законопроект, който предвижда създаването на Институт за национална памет, който да е под контрола на Народното събрание - с председател, избран от НС и предложен от правителството.

От БСП предлагат да се премахне задължителна проверка и публичното оповестяване на агентурно минало на кандидатите за значими публични длъжности.

Те искат още ясно да се разграничат хората, които "са служили за страната от тези, които са доносничели за лична облага".

Законопроектът на социалистите предвижда Институтът да може да дава информация за принадлежност към ДС, но само с изричното писмено съгласие на проверявания. Такава проверка ще могат да искат политически партии, коалиции, организации, органите на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и граждански организации. Те ще могат да искат информация за лица, с които поддържат отношения без да има значение длъжността, която заемат или са заемали.

От БСП предлагат още така нареченото "картонче" да се се приема като доказателство за агентурно минало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!