Промяната продължава преговаря със 7-8 партии за явяване на изборите (обновена)

Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха обвиненията, че формацията е президентска. Румен Радев има подкрепата им за втори мандат

OFFNews 19 септември 2021 в 11:15 10706 5

"Промяната продължава" преговаря със 7-8 партии за явяване на парламентарните избори, които засега остават в тайна. Формацията ще се самофинансира, но има нужда от регистрация и ще настоява за запазване на името при явяването на вота. Тя не е президентска. Кандидатът за президент на новата формация е Румен Радев.

Това стана ясно от думите на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев при представяне на политическия им проект. Сред хората, които представи Петков, бе Даниел Лорер - служител в икономическото министерство, съпруг на Виолета Лорер - зам.-министър в Министерството на финансите при Асен Василев. Там бе и Яна Балникова - заместник на Кирил Петков в икономическото ведомство. Повечето от участниците във формацията са млади хора, завършили в чужбина.

Петков и Василев отказаха да назоват партиите, с които биха се коалирали, само обясниха, че ще се водят разговори с всички, които споделят визията им и които са готови да работят по нов и честен начин за сформиране на мнозинство след изборите.

"Не е важно дали си ляв или десен. Важното е дали си почтен", посочи Петков.

Приоритети

Сред приоритетите на формацията са прекратяване на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и среден бизнес, привличане на високотехнологични инвестиции.

Кирил Петков описа и условията към хората от своя екип: да имат добра кариера извън политиката; да не са били в повече от една партия; да нямат скандали; всеки един да подпише договор за почтеност - да нямат скрити пари.

Двамата бивши министри обясниха, че влизат с неохота в политиката, защото са разбрали, че редовно правителство няма да се състави. Според бившия икономически министър с работата си двамата с Василев са засегнали много интереси, затова ще бъдат направени опити да бъдат спрени.

За президента

"Ние много го харесваме, защото за последните месеци ни даде пълна свобода на действие - да действаме, както мислим, че е добре за България. Не получихме нито един телефонен разговор, за да каже: направете това или наемете онзи и общите принципи, с които сме управлявали с колегите в служебното правителство, мисля, че са общи и за него", коментира Кирил Петков с уточнението, че новата формация не е президентска.

За данъците

"Данъците в България са достатъчно високи, те не бива да се пипат. Имаме достатъчно постъпления, за да имаме нормално здравеопазване, инфраструктурни проекти, образование. Въпросът е, че няма контрол, плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако почнем да плащаме за всичко, ще имаме процъфтяваща държава. Това не е утопия", коментира Асен Василев.

Той обясни, че формацията ще се бори за равен старт, което означава здравеопазването и образованието да не започват от София.

"Ако просто си съберем това, което държавата трябва да събере, ако спрем течовете, това може да се случи. Така ще се случи това, че бизнесът ще започне да работи по-добре. Ще се върнат младите хора в България. Това не може да направи един човек, а всички заедно. Ако искате, помогнете да се случи. Ако не искате, всеки може да избере друга партия", обяви Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови