Промените в Изборния кодекс: Тъпотата властва, истерията сочи пътя

OFFNews 28 април 2016 в 21:50 7724 6

Снимка БГНЕС

Тъпотата властва, истерията сочи пътя – така доц. Кристиан Таков, преподавател по гражданско право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, обобщи пред bTV промените в Изборния кодекс и скандалите около тях.

Той не пожела да коментира текстовете в конкретика, защото „голяма част от тях, в първоначалния им вид, бяха резултат от глупост. Ако човек започне да се занимава с глупостта в прекомерна конкретика, тоя я легитимира неоправдано“.

Доц. Таков заяви, че като гражданин не е доволен от промените:

„Проблемът е в кафеникавата нишка на глупостта, която прозира през множество от първоначалните предложения и остана, за съжаление, непрекъсната и в последните варианти“.

При миналия парламент депутатите отсвириха волята на над половин милион българи да се попита народа да има ли или да няма задължително гласуване. Този парламент реши, без да пита отново народа, който явно иска да бъде попитан, да наложи задължителното гласуване. Но как да го направи? С една неособено интелигентна санкция. Това е все едно да натирите шавлив съпруг да спи в бардак, да отнемете някому правото да гласува, понеже не е гласувал – няма какво да го коментирам повече, каза доц. Таков.

По думите му „фактическото създаване на затруднения пред избиратели в чужбина с едни адски тънки, но всъщност доста прозрачни сметки, никога не може да има добър край, защото закон не се прави за конкретна ситуация, за конкретен човек, а въз основа на принципи. Когато тези принципи са общоприети и са нарушени, този закон не може да бъде добър, колкото и хитро да изглежда това в конкретен случай“.

Няма идеи, някакви ръководни принципи, има отиграване на ситуации, в което сегашното правителство е страхотно. Има даване на зелена светлина на абсолютно безпринципни искания. Властта се превръща в самоцел, следователно се прави много безпринципен пазар на постове, назначаване на некадърни хора. Когато властта е самоцел, послушанието е основна ценност, уменията са опасни, зависимостите са добре дошли. Резултат на всички тези „ценности“ е, че на прекалено много твърде отговорни постове има ужасяващо много некадърници. Те твърде лесно се превръщат в негодници. Цялата тази пасмина, която се е натресла по твърде много и отговорни места в държавата, разрушава институциите, каза още доц. Кристиан Таков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

5

Новак

29.04 2016 в 08:34

Много добре е, че вече и официално нещата се назовават с истинските им имена. Тъпота е най-меката оценка за качествата на управляващия ни "елит".
Лошото е, че не се вижда нищо свястно извън кръга на Тиквун. Всичко по-добро се смачква още в зародиш.
Но шило в торба не седи - все ще избие от някъде.

13340

2

Blagodatka Dushanova

28.04 2016 в 23:35

Истината е,че Господин президентът има изключителни съветници!Беше ми изключително приятно да го слушам.Даже и цветанка ризова беше замлъкнала...

77927

1

El Commandante

28.04 2016 в 23:26

"Тъпотата властва"

Damn right!

Даже си има име.
Почва с Б.
И завършва на ...аце...