Референдумът на Слави все пак ще бъде с изборите

Симона Костадинова Последна промяна на 28 април 2016 в 15:50 8500 1

Депутатите решиха референдумът на "Шоуто на Слави" да се проведе заедно с президентските избори. Те отмениха приетите миналата седмица текстове, които забраняваха референдуми и избори да се провеждат в един и същи ден.

При днешното гласуване депутатите се върнаха на вече приетото предложение на БСП за референдумите и го отхвърлиха. Така се запазват правилата, при които, ако референдум се инициира в рамките на година преди национални избори, двата вота се провеждат заедно.

След прегласуването на забраната референдуми и избори да се провеждат в един и същи ден и отпадането ѝ, Цецка Цачева благодари на правната комисия и се извини за това, че този текст е бил първоначално приет в пленарна зала.

Пред това Цачева припомни, че референдумът за електронното гласуване е бил причината за промените в Изборния кодекс. Тя заяви, че в нито един момент на нея или на някой друг от ГЕРБ не им е хрумвало да търсят "служебна победа" от двата референдума, които са внесени за разглеждане в парламента - този на Марешки и този на Трифонов.

Тя обясни, че не е редно при два референдума, които са в започната процедура за произвеждане, да се променя законът за прякото участие на гражданите във властта.

Цачева припомни, че премиерът Борисов също е изразил желанието си референдумите да продължат да се произвеждат по старите правила.

Днес в пленарна зала приеха още на следващите избори да има машинно гласуване в най-малко 500 секции, ще има и експериментално машинно броене на хартиените бюлетини.

Малко след отпадането на забраната референдуми и избори да има в един и същи ден, депутатите окончателно приеха промените и Изборния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8881

1

Иван55

28.04 2016 в 16:05

"БОЙКО БОРИСОВ: Няма значение. Гласувано, негласувано. Ние имаме очи и уши за това, като хората се притесняват. Чуваме ги!" - от стенограмата на срещата на управляващите

п.с. "Свобода е правото да говориш, демокрация е когато те чуват" /В. Седларска/
 
X