Депутатите се разбраха: Внесоха "фалшивия доклад" с нов час и номер

Симона Костадинова 28 април 2016 в 14:01 5342 3

След спешното заседание на председателския съвет към парламента депутатите решиха да продължат работата си по промените в Изборния кодекс.

В стаята на Цецка Цачева парламентарните групи, без БСП и ДПС, са се разбрали "фалшивият доклад" (бел. ред- както беше наречен от БСП) на правната комисия, да бъде внесен в деловодството наново - с нов час, който да е след свиканото спешно заседание на комисията. "Работата на парламента ще продължи по допълнителния доклад с новия час", обясни председателят на Народното събрание Цецка Цачева, след като подложи и доклада с новия час на гласуване.

Това обаче отново предизвика напрежение в пленарната зала. От опозицията подчертаха, че новият и старият доклад са напълно еднакви и разликата е само в часа. 

БСП пък заявиха, че не искат Данаил Кирилов да чете доклада. По-рано днес те поискаха оставката му като председател направата комисия заради "фалшивия доклад". Председателят на парламента Цецка Цачева предложи на мястото на Кирилов да застане депутат от БСП - или Филип Попов или Чавдар Георгиев. И двамата обаче отказаха. 

След Цачева направи ново предложение - на трибуната да застане Четин Казак от ДПС, който е зам.-председател на комисията. Той обаче благодари и отказа предложението. "В правна комисия има зам.-председател, който е от ГЕРБ. Нека той чете този доклад", каза Казак.

Старият доклад с нов час започна да чете Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Дебатите по промените започнаха в текстовете за секциите в чужбина - от БСП и ДПС заявиха, че не разбират защо предложенията в допълнителния доклад противоречат на приети текстове с категоричен характер от основния доклад. Те визираха взетото решение да има секции в чужбина само в посолства и консулства. Според допълнителния доклад в градовете от ЕС, където няма консулства и посолства, секции ще могат да се образуват, ако поне 100 души подадат заявление, че ще гласуват там. Извън ЕС пък по една секция ще може да се разкрива и в градове без дипломатически представителства, но ако населението им е над 1 млн.

"Днешният Велики четвъртък е най-грозният ден на 26-годишната история на демократична България. Парламентът става заложник на едно откровено фашистко изстъпление", каза от парламентарната трибуна Лютви Местан.

"Признайте си, че целия този зор" е заради новата политическа сила - ДОСТ, това се прокрадва и от стенограмата на срещата между управляващите и Борисов", каза още Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10082

4

ZASHTO

28.04 2016 в 15:44

Такъв доклад, че никой от официалните му създатели и ГЛАСУВАТЕЛИ не иска да излезе и прочете. СРАМ. Как ли се създават, гласуват и приемат закони и нормативи в наща' клета майка България... СРАМ народе

12015

2

hi hi

28.04 2016 в 15:14

Koгато измамата е издигната в ранг на Държавна политика,какво остава за малките чиновници...