Прокараха на тъмно промените в закона за НСО

Юлиан Христов Последна промяна на 15 юли 2015 в 15:05 7270 7

Промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО) са преминали на второ четене в комисията за спецслужбите в парламента. С тях се регламентира охраната лица, които не са част от управлението на държавата. 

Заседанието на комисията не беше обявено на страницата на Народното събрание, каквато е практиката. Според председателя на комисията за спецслужбите Димитър Лазаров от ГЕРБ обаче дневният ред на комисията е бил обявен предварително. 

В крайна сметка промените са гласувани, като предстои внасянето им в пленарна зала.

В първоначалния проект на закона за НСО графата "други" беше свалена, но сега отново се връща. Самият началник на НСО Ангел Антонов призна преди няколко месеца, че все още не е отпаднала необходимостта от охрана на Доган.

Пред OFFNews Лазаров коментира, че спорните текстове са приети с малка редакция. По думите му те касаят охраната на трети лица, които са свързани с националната сигурност, когато посегателството спрямо тях би затруднило работата на държавните органи или правителството. "Стеснили сме приложното поле на охраняваните лица", категоричен е Лазаров. 

На въпрос дали текстовете позволяват охраната на лица, които не са в държавното управление, той отговори: "Касае лица, посегателствата върху които са свързани с националната сигурност". 

"Ние правим закон, който да урежда тези отношения в различните хипотези. Има комисия, която преценява сигналите за заплаха доколко са достоверни, доколко има опасност за лицето - дали ще бъде глава на едно вероизповедание, което не е държавен служител, дали ще бъдат едни синдици... Много примери мога да ви дам", обясни философията на промените председателят на комисията. 

В първоначално предложените текстове за промени в закона, беше записано, че освен първите държавници като президента, премиера и председателя на Народното събрание, право на държавна охрана ще имат и лица, които са "свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата." В тази категория автоматично се включват и бизнесмени и банкери. 

Според сега действащия правилник за работата на НСО, който на практика прераства в закон, съществува същата графа, по която охрана получава например почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

Предложението на ГЕРБ между първо и второ четене беше посрещнато нееднозначно както от опозицията, но така и от депутати от управляващото мнозинство. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев беше внесъл текст, който регламентира охраната на други лица, за които обаче има действащ закон. Такива например са шефовете на служби или главният секретар на МВР. 

"Аз за това съм предложил текст, според който могат да се охраняват други лица, които обаче са посочени в специален закон", обясни бившият шеф на Комисията по досиетата пред журналисти. По думите му така ще се регламентира с точност, че охраняваните лица всъщност остават в кръга на държавните институции. Той разтълкува текста на колегите си от ГЕРБ с това, че се отваря вратичка за охрана на банкери например.

Неговото предложение обаче е било отхвърлено. 

Против разширяването на кръга на охраняваните лица се обявиха и от Реформаторския блок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 18:34

Честито на данъкоплатеца. Мога да кажа само ,че за пореден път показаха, че са поредното правителство и нищо няма да променят. Ще си избутат мандата говорейки за реформи не правейки ги!

15.07 2015 в 17:07

Защо сте изпуснали новината за договора между САЩ и Иран? Още вчера при подписването цената на петрола падна с 2 долара. А сега Иран ще може вече свободно да инзася петрол. Честито на Русия!

15.07 2015 в 16:45

Щом се опитва да го крие, самия Лазаров знае че това което прави не е правилно. Тъкмо мислех че ще махнат охраната на Доган то се оказа че ГЕРБ не искат да го направят. То си е в техен минус.

15.07 2015 в 15:24

"На тъмно"....нашият парламент....???? Не мога да повярвам, станала е някаква грешка. Това го може само в путинова Русия, не и тук. Абсурд! Клевета!

15.07 2015 в 15:17

"По думите му те касаят охраната на трети лица, които са свързани с националната сигурност, когато посегателството спрямо тях би затруднило работата на държавните органи или правителството" - това как да го разбираме, застрелват доган и пада кое да е правителслтво или как...

15.07 2015 в 15:11



Деформите вървят с пълна сила:))

15.07 2015 в 15:09

Продължаваме да плащаме милиончета за охрана на човека с порциите Доган