Президентът: Предупредих, че ако няма решителна съдебна реформа в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш

ДБ с критики към парламента за забавянето ѝ, очакват ПП отново да съставят кабинет

Александра Маркарян 28 юни 2022 в 11:40 4956 3

Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев на консултации при президента Радев за съставяне на правителство.

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев на консултации при президента Радев за съставяне на правителство.

"При връчването на мандата на първата политическа сила - "Продължаваме промяната" - за съставяне на настоящото правителство, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Виждаме наистина ефекта от забавянето на тази реформа. Да, има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг и много важен път, който трябва да се измине. Вярвам, че вие ще го продължите с тези усилия и в рамките на това Народно събрание."

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към Христо Иванов, ген. Атанас Атанасов и Владислав Панев ("Демократична България") в началото на консултациите за съставяне на правителство. От първоначално разменените между тях думи в присъствието на медиите, ДБ изразиха ясно очакването си "Продължаваме промяната" отново да реализират първия мандат за съставяне на правителство. За тях след толкова предсрочни избори е ясно, че нови не могат да бъдат панацея за изход от политическата криза.

Консултациите се проведоха след тези с ИТН, чийто парламентарен лидер Тошко Йорданов на излизане заяви, че ИТН не биха подкрепили кабинет, начело на който е премиерът в оставка Кирил Петков и не би искал да види в него и вицепремиерът в оставка и финансов министър Асен Василев.

Президентът посрещна ДБ с поздравление за отстояваната от тях позиция за съдебна реформа и насочи вниманието към евентуални решения на политическата криза.

"Политическата криза има своите външни измерения. За нас е изключително важно да работим така, че България да не остава в периферията на ЕС. Това изисква съответно адекватна, амбициозна, единна, последователна външна политика, подкрепена с ясни решения тук, в страната - каза той. - Има един фундаментален въпрос за решаването на всички тези проблеми и аз искам да ви поздравя за вашата последователност да поддържате темата за съдебната реформа, която изпадна от фокуса на кабинета, а всъщност тя е една от причините за сформирането му. При връчването на мандата на първата политическа сила - "Продължаваме промяната" - за съставяне на настоящото правителство, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Виждаме наистина ефекта от забавянето на тази реформа. Да, има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от този дълъг и много важен път, който трябва да се измине. Вярвам, че вие ще го продължите с тези усилия и в рамките на това Народно събрание.

Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време и значителни усилия от партиите и народните представители за съставяне на нов кабинет, а в същото време предстои изключително много работа тези дни, така че да се приеме бюджетът, да се постави законодателна основа за реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, както и други важни теми. Разчитам на вашия политически опит и зрялост да се намери този така важен баланс", каза президентът и попита Иванов, Атанасов и Панев има ли според тях 47-ото Народно събрание потенциал да формира ново мнозинство и какви механизми виждат това да се случи. "Дали е по-важно скучният професионализъм и скромността в този предизвикателен момент за българската политика или площадният устрем, който да консолидира повече последователи. Как виждате успешната формула за изход от настоящата политическа криза?", попита той.

"След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея" - отвърна Христо Иванов и насочи вниманието към още нещо: "За нас кризата има още един аспект - кризата на политическата класа, в която всичко е твърде лично, оказа се невъзможно да се води разговор по наистина съществените теми. Надявам се, че въпреки всички затруднения консултациите ще се случат, и то съдържателно, с участието на всички".

"От наша гледна точка е много важно да се направи опит с първия мандат, защото независимо от всичко, което се случи през тези шест месеца или не се случи, първият мандат продължава - толкова скоро след изборите - да е най-натоварен с очаквания за отварянето на една нова страница в българския политически процес, колкото и това да е трудно", добави той.

Иванов потвърди, че ДБ ще продължи да работи за провеждането на съдебна реформа, но отбеляза, че за да се случи тя, е необходимо широко съгласие и забавянето ѝ не е от кабинета, а от парламента. Според него НС дори е показал, че не може "да дефинира приоритети и да ги придвижва" и това се отнася както за "бившето управляващо мнозинство", така и за опозицията, "която много обича да говори за диалог.

"Способността ни да се фокусираме върху национални приоритети и да намерим начин да свършим работа и да се фокусираме върху тях, независимо от всякакви други емоции и фактори, се оказа много ниска. Продължавам да съм скептичен, че нови избори ще доведат магическо решение на този проблем. Българската политическа класа не знае как да си говори. Не знае как да идентифицира приоритети и как да застава зад тях, независимо от различията, които има и които неизбежно винаги ще има. Това за мен предпоставя политическа нестабилност. Не мога да кажа, че имаме някакви рецепти, но ще обсъдим", каза Иванов.

След консултациите Иванов потвърди готовността за диалогичност на ДБ, без да използват формулировки като „червени линии“. Както и пред президента, пред журналистите той отново подчерта, че „усилието за съставяне на управление с първия мандат е най-здравословното“ и че ще подкрепят такова усилие.

Според него този мандат трябва да бъде насочен към решаването на „очевидните проблеми, включително еврозоната, превъоръжаването и модернизацията на българската армия, изчистването на външното влияние от сектор „Сигурност“.

Среща между тях и „Продължаваме промяната“ предстои довечера и ще стане ясно на какви приоритети залагат от ПП.

„Има един прозорец до местните избори, в който е много важно да бъде осигурено управление на страната – предупреди Иванов. - Това е периодът, в който ако не направим решителната стъпка за влизане в еврозоната или по отношение на превъоръжаването на българската армия, изобщо не е ясно дали ще може да се случат.

Ясно е за нас, че следващият парламент не изглежда да бъде по-добър от гледна точка на възможности да се търсят някакви уравнения работещи, така че ще обсъдим как си представя мандатоносителят възможните политически формули, но наша не смятаме да предлагаме, защото смятаме, че мандатоносителят трябва да го направи.“

На въпрос ще преговаря ли с депутати от ГЕРБ и ДПС той отвърна, че ДБ не е мандатоносител и няма основание да води преговори.

„Ние не сме мандатоносител и нямаме основание да го направим. Това е функция на това за какво ще се търси подкрепа. Ние и досега сме вземали решения общо, гласувайки с ГЕРБ и ДПС, включително Северна Македония, преди това свързано с Украйна. Тоест ако се заложи на конкретни политически приоритети, по които се намери хигиенна формула, която позволява някаква подкрепа, това е възможно, но трябва да бъде много внимателно обсъдено. Ние продължаваме да смятаме, че трябва са се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС да бъдат извън изпълнителната власт, защото те продължават да бъдат – от гледна точка на нашите избиратели, а ние говорим от тази гледна точка – неприемлив участник в изпълнителната власт.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

3

fiki

28.06 2022 в 12:53

За 100 дена не разкараха 30 годишната мафия? Ок, връщаме се на мафията значи. Логика, браво възрожденци и антивакси с акъл колкото златна рибка.

5827

1

pisnamiotmutri

28.06 2022 в 11:48

Това от заглавието РР каза ли го на Тошко да чуем как ще се аргументира? Не нали. Що не ги попита чегъртахте ли
 
X

Да помогнем на украинските деца!