Тошко Йорданов: Да подкрепим кабинет начело с Кирил Петков или Асен Василев? Малко вероятно

Партийните лидери да се поучат от Слави и да стоят вън от управлението. Иначе, като сгафят, цялата партия скача да обяснява колко добре му миришат чорапите и цялата държава отива на м**ната си - казва той

Александра Маркарян 28 юни 2022 в 10:50 7526 3

Тошко Йорданов

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Тошко Йорданов преди началото на консултациите при президента Радев за съставяне на правителство.

Малко вероятно е да подкрепим кабинет начело на който е Кирил Петков или Асен Василев, заяви Тошко Йорданов ("Има такъв народ") пред журналисти след консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев тази сутрин. От ИТН в тях се включиха Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

На въпрос какъв кабинет ще подкрепи ИТН Йорданов отговори, че той трябва да работи при ясни правила, "без Кирил Петков да присъства в него, по възможност би било добре и Асен Василев да не е там". "Те са политически лидери, да си ръководят партията, както прави господин Трифонов (Слави Трифонов) - дава политически съвети, взема решения", посъветва сценаристът-политик.

Попитан какво е лошото партийни лидери да участват в управлението Тошко Йорданов отвърна:

"Не се ли нагледахте, колеги, от толкова години насам, когато лидер на една партия е министър-председател? И ако сгафи и направи някоя глупост, както почти всички са правили - и Костов, и Жан Виденов, да не говорим за Бойко Борисов, последствията са за цялото правителство и за целия парламент. Докато иначе изпълнителната власт е назначаема... хубаво, парламентът я избира и може да я махне и тогава един министър не е важен за цялата държава. Когато не се справя, може да бъде сменен, без да се стига до политическа криза. Но когато той е лидерът на партията, цялата му партия скача да обяснява колко добре му миришат чорапите и цялата държава отива на м**ната си".

Кабинетът трябвало да е съставен от професионалисти с ясна програма за поне една година напред.

Тошко Йорданов отклони въпроса как биха реагирали ИТН, ако третият мандат бъде връчен на БСП с думите: "Айде да стигнем до третия мандат. Като стигнем до третия мандат, ще водим този разговор. Нека видим какво ще се случи дотогава. Дали е първият или третият мандат, подходът ще е един и същи при нас.

Той защити искането си за разсекретяване на стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност при президента за Северна Македония с думите:

"Бях там, знам какво говориха министър-председателят и всички политически представители. Президентът каза, че тази идея, която той първо лансира - първо приемане на българите в конституцията на Македония и след това всичко останало - беше подкрепена единствено от ИТН. Останалите бяха против. Ама против-против. ... В момента те се кълнат колко хубаво било предложението на Франция. Те бяха против това".

Без да назове име, Йорданов каза, че "когато обсъждахме становището (оповестено след КСНС), можеше чисто теоретично в него да се говори повече за правата на българите, за репресиите срещу българите, за езика на омразата, което да влезе вътре. И чисто теоретично един човек беше много против. И дори чисто теоретично се скара с президента ей така, очи в очи. ... Забравих (кой). Човек, който е склонен да обявява себе си за светец, за разбирач по всичко. Не знам кой е. Не мисля, че такъв човек е възможно да съществува, защото няма светци и разбирачи по всичко."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

3

случайно прочетох

28.06 2022 в 13:52

Тошко си е въобразил, че ръси мъдри мисли. Не всеки в НС е умен (за съжаление), но поне да не го демонстрира и да не се държи просташки!

9347

2

Анализи

28.06 2022 в 12:20

Възможно ли е съдбата на Родината да зависи от толкова посредствени хора, при това със зависимости от външни намеси. В края на краищата трябва да се отлепим от дъното, но няма да стане с тошковци

5827

1

pisnamiotmutri

28.06 2022 в 11:42

ИТН подкрепи първия успешен вот на недовери в историята на България внесен от Герб подкрепен пт Дпс и Възраждане. Да ходят да чегъртат на село в чалготеката с главата на малък тошко