Президентът обвърза връчването на втория мандат с актуализацията на бюджета

Талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа, каза Румен Радев

OFFNews 13 август 2021 в 15:10 8902 1

Президентът Румен Радев даде да се разбере, че ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет, когато има яснота за актуализацията на бюджета. Той ще настоява за актуализация и "това е основната причина за свикването на Консултативния съвет по национална сигурност" в понеделник, обясни Радев. На въпрос за мандата държавният глава отговори така: 

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа - за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия", бе категоричен президентът с уточнението, че очаква разбиране и поемане на отговорност от парламентарно представени партии.

"Искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. И от това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос в държавата", заключи президентът.

В плановете на Радев влиза и провеждането на нови консултации с политическите сили в парламента. Той даде да се разбере, че идеята за оставане на служебното правителство като редовно не е работеща, защото служебният кабинет е назначен с указ на президента и не е партиен. "Политическите партии трябва да поемат своята отговорност за излъчване на правителство", бе категоричен Румен Радев.

Миграционният натиск нараства и това е обяснимо, обяви президентът Румен Радев, който бе на посещение на турската граница, за да се запознае на място с предприетите мерки по проблема.

"Обяснимо е, защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа. България е сухопътна граница, външна за ЕС и е на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава. Затова дойдох на място да видя какво е положението", заяви Радев.

Държавният глава очаква на заседанието на КСНС да се постигне консенсус за мерките срещу предотвратяване на кризата с мигрантския поток. Разговори ще има и с европейските партньори и Фронтекс. Президентът ще настоява за европейски план.

"Има много логистични дейности, оградата на редица места е компрометирана. Това трябва да се възстанови. В същото време тя се превзема агресивно от растителност, иска се непрекъсната поддръжка. Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места. Всичко това иска възстановяване, иска подновяване", категоричен бе президентът.

По думите му това не става само със силите на областните управители, а трябват съвместни усилия.

"Ако тази миграционна обстановка продължи да се усложнява, ще се задействат и други планове, подпомагане и с други структури за сигурност".

Трябва да се осигурят достатъчно средства на МВР, на "Гранична полиция", така че те да поемат този ангажимент, но при гарантирано финансиране, уточни той.

"Що се отнася до падналата ограда - ние чакаме от години проверка на прокуратурата. Какво стана със строежа на оградата? Ще има ли яснота за това възпрепятстващо съоръжение, за да си отговорим защо няма средства за неговата поддръжка", допълни Радев.

Президентът обясни, че са необходими допълнителни сили по границата, които сме организирали като част от единия от етапите на специализираната полицейска операция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews