Quantcast

Правосъдният министър: Приоритетите на ЕС съвпадат с приоритетите на правителството

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2020 в 14:45 2123 1

България е доволна от доклада на Европейската комисия по новия механизъм за върховенството на закона и смята, че той е "положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕС".

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Десислава Ахладова, която свика спешна пресконференция, за да направи разбор на препоръките. 

Ахладова допълни, че приоритетите на ЕК, насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, съвпадат с приоритетите на правителството. Според нея ЕК приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество.

"Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения. ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията", обяви министърът на правосъдието.

Тя посочи, че в резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт са били предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица на висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления. И уточни, че става дума за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони. По тези дела се работело активно с Германия и Италия.

Според Ахладова ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. А България е на едно от челните места по отношение на дължината на производствата пред ВКС.

България чака становището на Венецианската комисия за правомощията и уредбата на специалния прокурор по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Становище на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, добила популярност като Венецианската комисия, трябва да се произнесе и за предложените от правителството промените в конституцията, стана ясно от думите на Десислава Ахладова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

1

zuljin

30.09 2020 в 15:41

На думи съвпадат, но на дела са точно в обратната посока...

Лъжете си на спокойствие, но те доказателствените материали се трупат и ЕС няма как вечно да си заваря очите, ако не иска да потъне в същия канал, в който ще изтечете и вие!!!