ЕК критикува България и още 5 държави в докладите си за върховенството на закона

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2020 в 14:43 3183 2

Снимка архив

България заедно с още 5 държави са критикувани в докладите на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Докладът има 27 глави за  които са отделни за всяка страна, най-остри са критиките към Унгария и Полша. Но като критикувани страни, Ройтерс изброява още България, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта. 

В доклада е посочено, че реформите на правосъдието в Полша от 2015 г. насам са основен проблем в страната. Унгария също е сред страните членки, където „посоката на промяната поражда сериозна загриженост относно въздействието на реформите върху независимостта на съдебната система“.

Докладът на ЕК се фокусира върху свободата на медиите, независимостта на съдебната система, плурализма, проблемите с корупцията и механизма на част от държавните институции. 

„Опитваме се да отворим нова глава в защитата и насърчаването на върховенството на закона в ЕС“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията на ЕС.

В общия доклад за България е посочено, че съществуват предизвикателства пред работата на медиите и на съдебната система. В него е отчетена липсата на прозрачност на собствеността на медиите, както и нуждата от средства за работата на институциите, занимаващи се с медийната среда. Комисията е отчела и подобна ситуация и в Гърция, Люксембург, Румъния и Словения.

Докладът определя кризата с коронавируса като "стрес тест" за 27-те страни членки относно "върховенството на закона", тъй като част от ограничителните мерки, предприети от правителствата, са отишли твърде далеч. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16896

2

Новак

30.09 2020 в 18:11

Имам чувството,че тази брюкселска администрация изобщо си няма представа какви дебили управляват в източна Европа. Те явно си мислят, че ветиеватият им език е разбираем. А всъщност нашите правят като Боко - правят се на улави и ги еб..т с 200.
След това се чудят защо няма резултати. А мутрата разбира само от бой - нищо друго.

5458

1

zuljin

30.09 2020 в 15:20

В целия бивш цосблок май положението е сходно... Фасадна демокрация, корупция и престъпници на власт!!!