Правителството възкресява легендарна машина за хангари срещу $0,5 млн.

Георги А. Ангелов Последна промяна на 12 декември 2019 в 07:13 6114 1

Срещу сумата от близо половин милион долара правителството ще възкреси военна поточна линия за изработка на хангари, която е купена от правителството на Тройната коалиция и не е използвана нито веднъж. Парламентарната група по отбрана снощи одобри сключването на договор със САЩ за обучение, ъпдейт на софтуера и материали. Договорът трябва да бъде ратифициран от парламента спешно в петък, за да може да бъде публикуван в Държавен вестник и да влезе в сила до края на годината, докогато важи офертата на САЩ.

Заради сделката тогавашният министър на отбраната Николай Цонев беше съден по време на първия кабинет на Бойко Борисов. Според обвинителния акт в периода 12 февруари – 1 юни 2009 г. Цонев е одобрил закупуването на "Комплектомобилна производствена линия за метални конструкции UBM", т.нар. хангари. Това е станало въпреки липсата на осигурено финансиране, с което военното ведомство е ощетено с 8 025 825.45 лева. След това Цонев беше оправдан, като  дори миналата година осъди прокуратурата да му плати 100 000 лв. обезщетение заради вредите, които е претърпял по време на унизителния арест.

По-късно са направени, по времето на Борисов, още плащания до 12 млн. лв. 

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни, че досега не е е налагало да изграждаме такива съоръжения. Заради покупката на F-16 САЩ и нуждата от построяване на хангари за самолетите в базите Граф Игнатиево и после в Безмер, Министерството на отбраната се е сетило за стоящата на склад поточна линия. Запрянов разказа, че след като специалисти от САЩ са огледали базите, анализът им е показал, че вместо да поръчаме хангарите на американска фирма, можем да ъпгрейднем софтуера и да обучим хора да работят с машините. „Минимум 5 пъти ще поевтинее изграждамето на тези съоръжения. 60 евро на квадратен метър ще бъде цената на строителството. От американската страна са уверили, че ще я наемат за изграждане на техни съоръжения на наша територия“, каза Запрянов.

Трябва да знаете, че това беше 10 години ходене по мъките да я пуснем тази машина, добави началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. „Може много бързо строи, може да покрие стените с изолация, може всякакъв вид строителство, не само халета, а и заседателни зали с канцеларии... Най-после намерихме начин за обучение на личния състав“, добави най-висшият военен в България.

Депутатът от БСП Кольо Милев, който се пенсионира, като бригаден генерал разказа, че става въпрос за 10 машини, които изграждат една поточна линия за хангари. Той се зачуди дали ще може да се уплътни натоварването на машината, тъй като тя може да изработи 1000 кв. м. постройка на денонощие. „Може да се използва за строителство на казарми, за помещения при бедствия и аварии, при спасителни операции. До 3-4 години може да се възстановят плащанията по договора“, каза Милев. Депутатите от БСП се въздържаха при гласуването в комисия заради ареста на Цонев. Пускането на тази машина стана необходимо благодарение на договора със САЩ за покупка на F-16, добави Милев.

Запрянов обясни, че в сумата влизат и парите за материали, които ще се използват по време на обучението, но строителството ще бъде на реални здания. После можело да работи и с български суровини. Договорът е по програмата за военни продажби на САЩ - FMS. „Договорът е между нас и правителството на САЩ, обучението ще бъде от фирмата, която е произвела машината“, каза Запрянов. Програмата гарантира, че цените на продажбата ще са същите, като за американската армия. Генерал Боцев каза още веднъж, че тази машина за 10 г. му е „дошла до тука“ и разказа, че армията е проспала срока от 3 години в които е можело да се направи обучени и сега то трябва пак да се плаща.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев нарече машината и историята й "легендарна". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3506

1

bobacko

12.12 2019 в 12:56

Кой сра в гащите на Прокуратурата? Отново и отново. Гониха и унижаваха един военен министър за покупката на машината, а сега Буда(лата) ще реже лентички и ще строи хангари с "непотребната" машина. А ние ще платим отново за идгъзиците на прокуратурата