Правителството плаща над 20 хил. евро обезщетения по дела в Европейския съд

OFFNews 11 ноември 2015 в 14:16 1615 0

Правителството плаща над 20 хил. евро обезщетения по дела в Европейския съд

Снимка БГНЕС, архив

Министерският съвет прие за изпълнение плащания по решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) по делата „Петков и Парнаров срещу България“, „Недялков и други срещу България“, „Братанова срещу България“ и „Велчева срещу България“.

Жалбоподателите по делото „Петков и Парнаров срещу България“ се оплакват, че са малтретирани по време на ареста им и че не е проведено ефективно разследване на случая. Изтъкват и факта, че самите те са били обвинени в набедяване на полицейските служители. Съдът установява нарушение на чл. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, тъй като в случая не е доказана необходимостта и пропорционалността на използваната спрямо жалбоподателите сила и властите не са изпълнили задължението си за провеждане на ефективно разследване. На Пламен Петков и Петър Парнаров ще бъдат изплатени по 6000 евро обезщетения за неимуществени вреди, както и общо 2000 евро за разходи и разноски по делото.

Жалбоподателите Пламен Петков и Петър Парнаров твърдят, че в нощта на 3 юли 2009 г. са опитали да се намесят в конфликт между група млади момичета и техните нападатели. На мястото пристигнал полицейски патрул, но вместо да хванат опитващите се да избягат нападатели, те набили двамата жалбоподатели и ги закарали в полицейското управление, където били задържани под стража и обвинени в нарушаване на обществения ред. Жалбоподателите били освободени на 7 юли 2009 г., а през 2010 г. СРС ги признал за невиновни по повдигнатите срещу тях обвинения.

След освобождаването им от ареста жалбоподателите били прегледани от специалист по съдебна медицина. Той открил няколко наранявания, които биха могли да са причинени от малтретиране по време на ареста им. Жалбоподателите подали жалба и последвало разследване, по което не било взето формално решение. Въпреки това, прокуратурата образувала срещу жалбоподателите производство за набедяване на полицейските служители. СРС оправдал Петков и Парнаров. На 7 ноември 2011 г. СГС потвърдил оправдателната присъда. Съдилищата счели, че жалбоподателите обосновано са заключили, че полицаите арестувайки ги по такъв груб начин вместо да ги подпомогнат в конфликта с другите лица, са действали при превишаване на своята власт.

Другите три дела са свързани с прекомерни реституционни процедури и с неизпълнение от различни органи на окончателни съдебни решения. По делото „Недялков и други срещу България“ жалбоподателите Димитър Янчев, Георги Георгиев, Добромир Георгиев ще бъдат обезщетени съответно с 1500 евро, 750 евро и 750 евро. Определените разходи и разноски по делото са 1235 евро.

Обезщетението по третото дело, заведено от Илка Братанова, е 3600 евро за неимуществени вреди и 1139 евро за разходи и разноски. По четвъртото дело – „Велчева срещу България“, ЕСПЧ е присъдил 3478 евро за разходи и разноски и приканва правителството и жалбоподателката в четиримесечен срок да постигнат споразумение относно обезщетението за имуществени и неимуществени вреди.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови