Държавата плаща 42 600 евро за дела в Страсбург

OFFNews 04 ноември 2015 в 14:49 2119 1

Държавата плаща 42 600 евро за дела в Страсбург

42 600 евро за дела в Страсбург ще плати държавата. Става въпрос за одобрени от правителтвото приятелски споразумения и едностранни декларации по 10 жалби срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Три от приятелските споразумения са по случаи за неизпълнение на влязло в сила съдебно решение, а останалите пет – заради прекомерна продължителност на реституционна процедура.

С приетите от Министерския съвет решения държавата признава допуснатите нарушения и се съгласява да заплати обезщетения за всички претърпени вреди и направени разходи и разноски по делата на жалбоподателите Красимир Кабакчиев (1200 евро), Кънчо Тачев (1300 евро), съвместно на наследниците на Георги Врагов (1400 евро), на 14 души по жалбата „Хаджистамов и други срещу Република България” (общо 12 500 евро), на четирима души по жалбата „Пелтеков и други срещу Република България (общо 3500 евро), на Георги Марашлиев и Гелка Гьорчева (общо 7500 евро), на Борис Оров (1500 евро), както и на Васил Филев и Магдалина Златанова (общо 6000 евро).

Едностранни декларации ще бъдат направени по жалбите на Заро Стайков и на Олга Петрова. Първият случай се отнася до нарушения при реституционен процес, а вторият – до продължителния период на изпълнително дело, образувано след гражданско производство, в което на жалбоподателката е присъдено обезщетение. Предложените от ЕСПЧ обезщетения за всички претърпени вреди и направени разходи и разноски по делата са съответно 2500 евро и 5200 евро.

Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови