Страсбург спря събарянето на ромски къщи в Гърмен

OFFNews 11 юли 2015 в 13:03 13037 34

След получено по неофициален път писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова временно се отлага премахването на незаконните постройки в кв. „Кремиковци“ на с. Марчево, община Гърмен, което беше насрочено за 13 юли.

Това съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото от Страсбург е по отношене на депозирана от адвокат Михайлова жалба и необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на бъларското правителство.

За необходимостта от временно отлагане на премахването са получени и писма от Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, както и от неправителствени организации като Българския хелзинкски комитет и други, съобщават от пресцентъра на МРРБ.

В съобщение до медиите от Българския хелзинкски комитет уточняват, че "две семейства от с. Марчево, община Гармен, в които има бременна жена и осем деца, две от които с тежки увреждания и съответно 95 и 100 процента инвалидност, от понеделник може да останат на улицата. Тази опасност ги грози, тъй като единствените им жилища са незаконни, а през март и юни 2011 г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Благоевград (РДНСК – Благоевград) е издала заповеди постройките да бъдат разрушени."

"И двете семейства са от ромски произход, а причината строителният контрол да се сети да изпълнява заповедите си четири години по-късно е общественият натиск на антиромските протести в Гърмен по-рано тази година" - твърдят от БХК.

С писмото си Европейският съд по правата на човека в Страсбург указва привременни мерки по отношение на уязвимите жалбоподатели от двете семейства и поставя на правителството на България два въпроса: по отношение на решението да се продължи с разрушаването на жилищата на жалбоподателите, какви са мерките, които се предприемат, за да се осигури настаняване и подкрепа за уязвимите лица сред тях; тези мерки предвиждат ли разделяне на децата от техните родители?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!