Правителството отпусна нови 34 млн. лв. за оградата на границата

OFFNews 27 януари 2016 в 12:19 3024 0

Правителството отпусна нови 34 млн. лв. за оградата на границата

Правителството одобри допълнителни 34,1 млн. лв. за строителството на оградата по границата. Парите са предвидени в бюджета за доизграждане на съоръжението на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол. С промени в Закона за обществените поръчки парламентът позволи парите да бъдат раздадени без обществени поръчки. 

До момента правителството наля в строителството на оградата 30 500 000 лв. Предвидено е строежът в Бургаско да приключи през март, в Ямбол до края на април, а за Хасково няма поставен краен срок. 

Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница, която е и външна за Европейския съюз, и овладяване на бежанската вълна, съобщават от правителствената пресслужба.

Според бившия министър на отбраната и сега депутат от БСП Ангел Найденов при строителството на първия участък от оградата е струвал 250 000 лв. на линеен километър, когато е строена от армията. Сега обаче оскъпяването е близо 4 пъти. 

В края на миналата година, въпреки засилените охранителни мерки, група чужденци премина безпрепятствено границата и беше спряна едва на 30 км. във вътрешността на страната, след което един от тях беше убит. По-късно правителството призна, че системата за наблюдение по границата не работи изцяло и че пълното ѝ включване предстои. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови