Петкова: Ако не платим на Русия, излагаме енергийната система на риск

OFFNews 20 септември 2016 в 21:21 5447 5

Ако не изплатим задължението на България към Русия за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене", подлагаме на риск цялата енергийна система и сигурност на страната. 

Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV по повод решението на кабинета да приеме проектозакон, според който държавата ще отпусне финансиране на НЕК за покриване на задълженията към Русия, наложени от международния арбитраж.

Кабинетът аргументира решението си с това, че върху основната сума се дължи и лихва от 324 000 лева на ден. До края на годината дължимата сума ще достигне 646 млн. евро.

„Съществува риск „Атомстройекспорт“ да предяви искане към НЕК тя да бъде обявена в несъстоятелност, в случай че не платим този наш дълг“, обяви Петкова, като подчерта, че подобна стъпка би била пагубна за целия сектор и ще доведе БЕХ в състояние на предсрочна изискуемост по отношение на две облигации - лимитирани съответно през 2013 г. и 2016 г.

„Това ще създаде много сериозен финансов проблем, тъй като НЕК не разполага с такъв ресурс, който да даде възможност да се погасят предсрочно тези облигации, които са малко над 2 млрд. лева“, подчерта енергийният министър.

Един от произведените реактори вече е инспектиран. За втория има данни, че е произведен, но никой не го е виждал, макар че вече е предявен иск за това да се види на какъв етап е, посочи Петкова. 

Тя допълни, че съществува и рискът Русия да продаде оборудването на трета страна. В този случай ще трябва да заплатим дължимото, но няма да получим нищо, защото не сме собственици на оборудването, докато не го платим. 

Петкова е категорична, че с плащането на дължимото ще се направи крачка към финализиране на сагата с втора атомна централа.

По думите ѝ има интерес към проекта и затова се бърза с придобиването на активите, тъй като след това ще започне процедура и заинтересованите инвеститори ще могат да се явят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!