Пеевски благослови ротацията: Направете всичко възможно да се разберете. Ще имате подкрепата на ДПС

Потвърждавам, че това е коалиция, заяви председателят на ДПС

Ружа Райчева 18 март 2024 в 10:07 2749 3

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Пеевски

Председателят на ДПС Делян Пеевски се обърна към лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - Бойко Борисов и Кирил Петков. "Направете всичко възможно да намерите съгласие за кабинет до 12 часа днес! Седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС. Време е за едно ново начало за България и ДПС ще работи за това", пише Пеевски в изявление, разпространено от пресцентъра на партията.

Снощи ГЕРБ поставиха ултиматум на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) - да бъдат равноправни участници в изпълнителната власт, в противен случай днес в 12 часа вицепремиерът и външен министър Мария Габриел директно ще върне празен първия мандат, който предстои президентът Румен Радев да ѝ връчи. На свой ред от ПП-ДБ поискаха да се подпише коалиционно споразумение, което е писано заедно с ГЕРБ в последните 7 дни преговори по ротацията на кабинета "Денков".

Днес Пеевски коментира, че "времето за игри е приключило". Той лично призова Кирил Петков и Бойко Борисов да бъдат на "висотата на лидерството си като национално отговорни държавници и политици" и да направят всичко възможно до 12 часа днес да постигнат съгласие и да излъчат правителство.

Междувременно тази сутрин Кирил Петков каза, че ПП-ДБ са били притеснени, че по време на преговорите по коалиционното споразумение, ГЕРБ са поискали да се запише "ограничение с евроатлантическото мнозинство" при гласуванията в Народното събрание по теми, които изискват плаващи мнозинства. Според ПП-ДБ така се прави място в управлението за ДПС. "Не искаме на ниво споразумение една партия да бъде с гарантирано място на масата. Ако ограничим в споразумението и махнем "Възраждане" и БСП, а от ИТН не са достатъчни – това означава, че има гаранция за ДПС", заяви Петков.

Ето какво заяви председателят на ДПС:

"Това, че управлява коалиция, е единственото сигурно и ясно нещо - от деня, в който положи клетва правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ. На хората е ясно, че това е коалиция и аз го потвърждавам, като лидер на партия, която даде своята подкрепа в името на стабилността и сигурността на България.

От лидерите се очаква и сега да намерят съгласието помежду си, да разпределят отговорностите и министерствата в кабинета, а не да се опитват да ги мерят на килограм.

Да признаят очевидното - че са коалиция и да продължат с реформите, за които е призвано това управление.

В петък проведох разговори с ПП-ДБ за съгласуване на текстовете, които касаят квалифицираните мнозинствата и заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ. От това съгласие ще произтекат най-важните реформи, които започнаха с промените в Конституцията - реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

Това е продължение на съгласието, постигнато за промените в Конституцията и, както не веднъж сме заявявали - ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.

Затова, седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС. Време е за едно ново начало за България, което ние като лидери на партиите си дължим на хората и ДПС ще работи за това."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

18.03 2024 в 18:32

Ма как се е научил Шиши да говори, малей

Владее и просташкия тон на Боко, и мазни вестникарски лакърдии

Блегх, ще повърна

2550

2

alfakentavur

18.03 2024 в 10:56

Това правителство лиши от власт кремълския агент Румен Рубльов. Това е изключително ценно и важно и историческо постижение.

135

1

Far Rider

18.03 2024 в 10:32

Ето още една причина да няма сглобка. Щом прасето е доволен от нея, значи не става. Хайде да си помислим и откровено да си кажем: какво свърши това правителство за почти 1 година?
 
X

Да помогнем на украинските деца!