Патриоти, сър: Симеонов обиден, ВМРО готови да се извинят, Сидеров щял да свиква среща

OFFNews 23 януари 2019 в 12:53 5305 1

Всичко е възможно на този етап - това беше посланието в изявленията на представителите от трите партии от "Обединени патриоти" по повод вътрешните им конфликти, след като по-рано днес НФСБ излезе с декларация, според която прекратява преговорите за общо явяване на евроизборите с ВМРО

Симеонов наблегна на факта, че е обиден, и е редно от ВМРО също да изпитат "неуважението" някой да се обръща към тях от медиите. Депутатът Емил Василев от ВМРО обаче заяви, че от партията са готови да се извинят, ако има засегнати. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров съобщи, че никога не е бягал от преговори, и още днес щял да се свърже с колегите си, за да свика среща.

НФСБ

"Към настоящия момент ние заявяваме, че прекратяваме започнатите преговори за съвместно явяване с ВМРО до изясняване на всички тези проблеми, които са създадени от поредните медийни изяви в последната седмица", заяви лидерът на НФСБ Симеонов. Според него е редно да се изясни защо от ВМРО се опитват да водят разговори през медиите. 

По негови думи от партията на Каракачанов поставят в медийното пространство въпроси, които "трябва да бъдат поставяни в коалиционен формат". "Ако все още сме коалиция, естествено", допълни Симеонов. 

Той заяви, че след дълъг анализ, от НФСБ късно вечерта снощи са стигнали до следните въпроси: "Дали това не са поредни стъпки в посока самостоятелно явяване или явяване с друга коалиция на колегите от ВМРО? И ако е така - не би ли било по-нормално и по-редно да бъде оповестено? Няма драма в това", заяви Симеонов. 

"Тази декларация е реципрочен ход през медиите - нека да изпитат това демонстрирано неуважение, когато ти говорят през медиите и те определят какъв си, що си, определят позицията на една партия като "несериозна", допълни лидерът на НФСБ.

Според Симеонов обаче въпросът се преекспонира и европейските избори не бива да бъдат възприемани като ключови за съществуването на коалицията "Обединени патриоти" - формацията била създадена за участие в парламентарните избори.

"За нас евроизборите не са от жизнено значение. Не мисля, че някаква коренна промяна ще завее в Европарламента, ако там влязат един или двама Патриоти, или трима" допълни Симеонов. 

Лидерът на НФСБ все пак заяви, че до голяма степен ще се съгласи с Каракачанов, че коалицията не е стабилна. На въпроса какво ще се случва оттук нататък, Симеонов отговори, че "всичко е възможно", като изключи възможността формацията да се разпадне. "Редно е преди всеки да си хване своя път да има уточняване, да се разберем", допълни той.

По повод твърдението на "Атака", че депутати от НФСБ не присъствали на свикано от тях заседание на коалицията, Симеонов коментира, че депутатите от НФСБ не били осведомени за въпросното. Той обясни, че винаги се разпращат съобщения, защото понякога "председателят не ни събира". Този път обаче това не се случило, а единственият човек на място бил Десислав Чуколов с камера на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа".

На въпрос дали Патриотите смятат, че подриват стабилността на цялото правителство, Симеонов заяви, че въпросът е принципен и не може да се очаква от тях да нямат мнение. За него решението да се явят самостоятелно на евроизборите ще е "въпрос на чест": "Защо пък да не се явим самостоятелно? Няма да успеем да прескочим бариерата? Ами да възможно е, не за първи път влизаме в битка, когато смятаме, че по принцип сме прави. То е въпрос на принцип", допълни лидерът на НФСБ. 

ВМРО

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви, че от партията са готови да се извинят, ако има засегнати. "По отношение на това, че колегите са засегнати, както знаете, ние от ВМРО най-малко робуваме на своето его. Готови сме да се извиним, ако има такова засягане, независимо дали е основателно или не", заяви Василев.

Подобно на Симеонов, той също допълни, че фокусът не трябва да е върху евролистата на коалицията: "За нас въпросът за явяване на евроизборите е част от общия въпрос - всъщност за единодействие в парламента и за постигане на някакви реални резултати".

По повод издигането на кандидатурата на Ангел Джамбазки от гражданско обединение, Василев заяви, че това е просто знак, че Джамбазки има широка обществена подкрепа, и нищо повече. Той допълни, че ВМРО са "готови да изяснят всичко", но нищо не е изключено: "Всички обмисляме всички варианти - това са реалности в политиката".

Атака

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че никога не е избягвал да присъства на съвет. "Появиха се някакви съобщения, че не съм се явявал, бойкотирал - това не е вярно", допълни той.

Сидеров също заяви, че никой вариант не е изключен, но допълни че все повече вижда, че има "белези на разтрогване на брака". "Дано да е по взаимно съгласие", допълни той. 

Той единствен акцентира върху важността на евроизборите, като заяви, че те са геополитически избори, в които ще се реши бъдещето на Европа. "Те са важни за България, за всички нас са важни. Не знам за Валери Симеонов защо не са важни. Европа е пред голям избор", заяви той.

Сидеров обаче подчерта, че въпросът не е само Патриотите да се явят заедно, а да решат с каква програма ще се случи това. Той допълни, че още днес щял да се опита да свика среща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови