Партиите отново ще обсъждат отпадането на дерогацията за руски петрол

OFFNews 22 октомври 2023 в 15:36 1861 4

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Борисов

Парламентарните групи утре се събират в Народното събрание, за да обсъдят отново отпадането на дерогацията за руски петрол и петролни продукти, съобщи в Добрич лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Форматът на разговорите все още не е ясен. На сайта на парламента също няма информация за срещата.

Лидерът на ГЕРБ обаче е категоричен, че правителството не предприема никакви стъпки по отношение на покачващата се непрекъснато цена на горивата, докато тази на петрола стои непроменена. 

"Тъй като от години вече имаме дерогация, поевтиня ли нафтата, поевтиня ли бензина. Сега е страшен страх, защото ние след седмица ще предложим да няма дерогация. Към газа всички сме единни и слагаме такси. Прави впечатление обаче как месеци наред нашето правителство нищо не прави срещу „Лукойл“. Цената на петрола стои непроменена, а цените на горивата у нас пак са до небесата", коментира още той.

Според Борисов страхът от предложението за отпадане на дерогацията на „Лукойл“ е при тези, които прибират около 1 лев на литър гориво.

Какво се случва с дерогацията

За идеята за нов опит за отпадане на дерогаацията намек още в петък направи бившият енергиен министър Делян Добрев. Пред Би Ти Ви той заяви, че всеки път, когато предложи отпадане на дерогацията, "Денков търчи при Пеевски и Борисов с оставка".

До момента Делян Добрев три пъти предлагаше отпадане на дерогацията за руски петрол и петролни продукти, договорена от финансовия министър Асен Василев. Съгласно нея България има право да преработва руски петрол до края на 2024 г. Впоследствие ГЕРБ обвиниха съпредседателя на ПП-ДБ, че брани интересите на Русия и затова през лятото, когато депутатите разглеждаха бюджета за тази година, Делян Добрев поиска отпадане на дерогацията в срок до седем дни от приемането на текстовете. Тази идея бе отхвърлена, но депутатът от ГЕРБ опита отново - този път с проекторешение, което също не бе гласувано. Третият му опит обаче бе успешен - този път със закон, в който се предлагаше отсрочка от месец. Във финалните текстове обаче бе решено, че България отлага прекратяването на дерогацията за "Лукойл" с една година.

Вчера Добрев съобщи, че ще направи и четвърти опит и внася отново искане за прекратяване на дерогацията на "Лукойл". Той добави още, че това му искане този път нямало да застраши правителството.  

По-късно новият съпредседател на групата на ДПС и санкциониран по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат заяви, че движението ще подкрепи предложението на ГЕРБ. В прессъобщението на ДПС се посочваше още, че "гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции - на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на “Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна."

По-рано финансовият министър Асен Василев коментира предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията с думите, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

22.10 2023 в 21:13

Боко не може да си представи, че някой друг може евентуално да се възползва от дерогацията и да изкара "някой и друг лев" под масата чрез тайни договорки с Лукоил. Същото важи и за Шишо от ДПС-ту. Туй им е проблема на двамата шишковци - атлантици.

345

3

Джендо Джедев

22.10 2023 в 20:19

Тая мутра още ли има очи да говори за Лукойл?

1000

2

PaulPierce

22.10 2023 в 19:29

Преди месец всички гласуваха за още 1 година дерогация, сега изведнъж са против? Русия трябва да се мачка по всички линии, но що за шизофрения?

135

1

Far Rider

22.10 2023 в 19:13

Дрън - дрън! Няма да засегнат интересите на Русия! И сега ще извътят нещата по дянковски!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки