Оставката на кабинета може да се отложи

OFFNews 17 юли 2014 в 11:35 11382 9

Борислав Гуцанов, БСП.

Oставка на кабинета може и да няма въпреки заявката на премиера Пламен Орешарски, че ще я обяви до края на следващата седмица.

Това стана ясно от думите на БСП депутата Борислав Гуцанов.

Има вероятност да се забави оставката на правителството заради евентуалната актуализация на бюджета, обяви народният представител, цитиран от агенция "Фокус".

В същото време днес ГЕРБ заплаши, че няма да влезе в пленарна зала изобщо, вкл. за актуализацията, докато не дойде време да се гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски.

На фона на този Параграф 22 дойде и изненадващо острото изявление на председателя на парламента Михаил Миков, който каза днес пред журналисти, че ако Орешарски не подаде оставка, от БСП ще търсят "други конституционни средства", за да се проведат предсрочни избори през есента.

Напрежението между депутатите от БСП и кабинета възникна около предложението за актуализация на бюджета. И БСП, и ГЕРБ не харесаха предложените от финансовия министър Петър Чобанов промени в държавния бюджет и бюджета на касата. ПГ на червените поиска днес актуализация само на бюджета на здравната каса с 225 млн. лв. и 1.7 млрд. лв. за гарантираните влогове в КТБ, които да дойдат от резерва в държавния бюджет. Депутатите от левицата се обявиха против увеличаване на лимита на дълга и актуализацията на приходната част, които бяха предложени вчера от кабинета.

БСП прати финансовия министър Петър Чобанов да прекроява параметрите на държавния бюджет с идеята да се отпуснат само 225 млн. лв. за касата и 1,7 млрд. лв. за кризата с КТБ, които да дойдат от резерва.

„По принцип всичко е възможно, тъй като има необходимост от една определена актуализация, но се надявам, че няма да се стигне до такова затрудняване на нормалното развитие на процесите в държавата.

Но ако е необходимо и това може да бъде направено, за да има спокойствие в крайна сметка”, обясни Гуцанов.

„Надявам се, че ще се стигне първо до здрав разум и ще има актуализация, но в тези разумни граници, а не в безкрайните искания на определени политически партии, защото няма тази необходимост и нужда и няма защо данъкоплатецът, всеки един от нас, в последствие да трябва да дава пари за това, което в момента основно иска ГЕРБ. Това е безумно искане за такова увеличаване на дълга на държавата” , каза още Гуцанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!