Само ДПС подкрепи актуализацията на бюджета, БСП бламира Чобанов

Нели Чолашка 17 юли 2014 в 11:01 4921 1

Корнелия Нинова, депутат от БСП.

БСП поиска днес актуализация само на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лв. и 1.7 млрд. лв. за гарантираните влогове в КТБ, които да дойдат от резерва в държавния бюджет. Те са против увеличаване лимита на дълга и актуализацията на приходната част (чрез свиване с 500 млн. на прогнозните приходи), които бяха предложени вчера от кабинета.

На общото заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия, проведено в отсъствието на депутатите от ГЕРБ, беше приета на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но беше отхвърлен предложеният от правителството ремонт на държавния бюджет.

Само депутатите на ДПС подкрепиха напълно проекта на кабинета.

Финансовият министър Петър Чобанов предупреди депутатите, че допълнителни средства на НЗОК не може да бъдат отпуснати без промяна на параметрите на държавния бюджет.

Малко по-рано финансистът от БСП Румен Гечев обяви пред журналисти, че е напълно възможно да не се променя големият бюджет, но Чобанов го опроверга.

При това положение хората на Чобанов трябва да пренапишат проекта за промени в държавния бюджет и да внесат нов вариант. Актуализация би имала има, ако ГЕРБ склонят да влязат в пленарна зала, но те засега упорито отричат подобна възможност. 

Правителството гласува вчера промени в държавния бюджет, които предвиждат да се намали прогнозата за приходите с 500 милиона лева, основно заради по-ниска прогноза за приходи от ДДС.

За сметка на това се увеличават разходите с 225 милиона лева заради актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Предлага се още дефицитът да се увеличи от 1.8% на 2.7% - със 725 млн. лв., което е 0.9% от БВП, а таванът на държавния дълг да бъде завишен с 3.4 млрд. лв.

От ГЕРБ възразиха на това предложение и поискаха още 100 млн. лв. отгоре за Здравната каса и да се увеличи сумата за неизпълнение на приходите. Те поискаха и по висок лимит за външен дълг.

От БСП пък се оказаха неприятно изненадани от предложените параметри на държавния бюджет и именно те провалиха вчера заседанието на трите парламентарни комисии, които трябваше да приемат на първо четене актуализациите на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет.

Днес Румен Гечев дори обвини кабинета на Пламен Орешарски в политическа пропаганда: "Няма причина за такава нечувана промяна с милиарди, това е пропаганда преди изборите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови