БСП може да свали собственото си правителство

Нели Чолашка 17 юли 2014 в 12:13 15531 23

Михаил Миков

Ние от БСП сме приели да има избори през есента и ще отстояваме с всички възможни средства това, ако няма оставка, ще търсим други конституционни средства.

Това обяви председателят на Народното събрание и депутат от БСП Михаил Миков. Той насрочи за 23 юли (сряда) следващото заседание на парламента и каза, че ако има внесена оставка, тя може да бъде гласувана тогава.

В случай, че правителството не подаде оставка, остават само две "конституционни средства". Според чл. 111 от Конституцията правомощията на Министерския съвет се прекратяват и при успешен вот на недоверие, и при смърт на министър-председателя.

Миков все пак смята, че няма да се стига до търсене на други конституционни вариант, а всичко ще се развие "както е обещано на гражданите".

Ако другата сряда - 23 юли, правителството подаде оставка, ще я гласуваме, уточни той.

По-рано днес Борислав Гуцанов от левицата обяви, че може да се отложи оставката на Пламен Орешарски заради проблемите с актуализацията на бюджета (и БСП, и ГЕРБ не харесаха предложение от кабинета вариант).

Явно има напрежение между Орешарски и БСП, защото по-рано днес на заседание на бюджетната, икономическата и здравната комисия Румен Гечев от БСП обвини кабинета в пропаганда преди изборите заради предложения сериозен ремонт на Бюджета.

Предвид отказа на ГЕРБ да влизат в пленарна зала Миков каза: "Парламентът приключва работа по един неестествен начин, но това не е учудващо - 42-то Народно събрание имаше много такива случаи".

Най-вероятно до подаването на оставката на кабинета, за която ГЕРБ ще влезе в пленарна зала, няма да има заседания на парламента и няма да се приеме актуализация на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!