Нова република и Да, България в обща декларация: Гответе се за масови протести

OFFNews 25 юли 2017 в 12:14 25105 25

Нова република, "Да, България", Зелените и БЗНС призоваха своите симпатизанти и "гражданите, които искат радикална съдебна реформа" да се готвят за масови протести "срещу пълзящото посегателство от „силните на деня“ политици срещу съдебната власт".

В обща декларация четирите политически формации казват, че ще използват всички законови стълбове за противодействие срещу "тематичното мнозинство ГЕРБ, ДПС и националпопулистите".

Цялата декларация без редакторска намеса:

Протестна позиция

    срещу поредното посегателство на парламентарното политическото мнозинство срещу независимостта на Съдебната власт

В последните дни преди ваканцията на 44- тото НС, без дебат и със съмнително „тематично“ мнозинство на ГЕРБ, ДПС и националпопулистите, ударно се променят и допълват важни закони, пряко касаещи независимостта на съдебната власт и възможността, политиците да се месят в работата на съда.

Като извънпарламентарна опозиция, представляваща стотици хиляди български граждани, категорично се противопоставяме на това срамно и недемократично „законотворчество“, писано очевидно под нечия чужда диктовката и опорочаващо принципите на парламентаризма в една правова държава. Протестите на десетки неправителствени организации сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България и много други са ярко доказателство, че се приема извънредно законодателство, противоречащо на основните принципи на правото и правовата държава.

И как по друг начин да определим внесените без обществено обсъждане и задълбочена оценка на въздействието промени в Закона за съдебната власт и НПК, допълнени с появили се „изневиделица“ и внесени услужливо от трима депутати от мнозинството още десетки параграфи законодателни предложения с неясно авторство между двете четения, които:

- Ограничават конституционното право на сдружаване на съдии, прокурори и следователи и участието им в ръководни органи на неправителствени организации с близо 100 годишна история?! Право, гарантирано и от международноправни актове и от стандартите на Съвета на Европа (Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии).

- Ограничават възможностите за финансиране на проекти за съдебната реформа от механизмите на ЕС, страните от Европейското икономическо пространство и от други партньорски държави?!

- Дават привилегии за послушното мнозинство в компрометирания ВСС, което да може в края на мандата си да се самоназначи, без публична процедура и конкурс, на висши позиции в съдебната власт?!

- Създават нов, извънреден ред за производствата пред Специализирания наказателен съд, превръщащи го практически в извънреден трибунал в нарушение на Конституцията?!

- Игнорират постоянните институционални и медийни атаки към представители на съдебната власт (в т.ч. председателят на ВКС, отделни членове на ВСС, ССБ и др.) които защитават независимостта на съда и подкрепят една решителна съдебна реформа. Последното е индикация за стремежа на „силните на деня” политици да ерозират демокрацията в страната.

Допуподписаните политически формации ще предприемем всички допустими от закона мерки за противодействие на това извънредно и противоконституционно законодателство, за да защитим европейското бъдеще на България като демократична правова държава и част от ЕС. Ще уведомим и ЕК, тъй като смятаме че приемането му по този срамен начин, особено в навечерието на председателството на Европейския съвет, ще бъде изключително лош знак към нашите европейски партньори. Призоваваме институциите на ЕС и Съвета на Европа да заемат категорична позиция срещу опитите да бъде ограничена независимостта на съдебната власт в България!

Ще настояваме и за намеса на Президента и налагане на вето над всички текстове, ограничаващи основни конституционни права и свободи на гражданите и превръщащи родината ни в полицейско-прокурорска диктатура!

Призоваваме и всички наши съграждани, които искат радикална съдебна реформа по румънски модел за справедлив и независим съд и отчетна и отговорна прокуратура, да са готови за масови протести срещу пълзящото посегателство от „силните на деня“ политици срещу съдебната власт така, както нашите полски приятели го правят в момента

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

22

Denis Rizanov

27.07 2017 в 15:34

Искам да го видя този протест!
:)))

7447

20

MeduimShark

26.07 2017 в 15:21

Стройните миньони! Лузер до лузера, мила моя майно льо!!!

11719

19

Краси

26.07 2017 в 15:09

А къде бяхте на парламентарните избори, бе синковци? Толкова ли беше трудно да предвидите, че поотделно няма да влезете в парламента и да се обедините тогава?
Аз съм гласувал за вас (едните от вас) и пак бих го направил, но това е всичко, което мога да направя за вас. Разберете, че ние нормалните хора, които ви плащат партийните субсидии, депутатските заплати и прочие, имаме други задължения и приоритети.
Не мога да работя по 12 часа всеки ден, да отговарям за работата и заплатите на един куп хора, и освен това да ходя по безсмислените ви протести.
Организирайте си работата така, че да разкарате тъпата престъпна мутра, или ще трябва да загасите лампите, като останете последни обитатели на България!

7568

16

Tabadatko

25.07 2017 в 20:33

Проф. Балкански=ВОЛЯ=Денис Ризанов=РедорДед=РАМБО успокой се. Не искам да има никакво съмнение. Ти си национален предател! :)