"Ни чул, ни разбрал" в ГЕРБ за депутата-отцепник

Елица Мартинова 03 декември 2013 в 11:37 5606 24

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Снимка БГНЕС
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Снимка БГНЕС

 

"Не чул, не видял, не разбрал" - с тези думи биха могли да се обобщят реакциите на депутатите на ГЕРБ след напускането на колегата им Георги Марков.

По-рано днес стана ясно, че Марков е подал заявление за напускане на парламентарната група на ГЕРБ. Депутатът желае да продължи работата си като независим народен представител. Обяснението, което Марков дава, е, че не може повече да търпи "политкомисарите" в ГЕРБ.

Напускането му идва броени дни, след като миналата седмица Марков пътува рамо до рамо с премиера Орешарски на посещение в Букурещ. Пред вестник "Преса" депутатът обясни, че Борисов не му е родител, за да иска позволение от него за пътуванията си.

Молбата на Марков бе съобщена официално днес от председателя на парламента Михаил Миков в началото на извънредното заседание на Народното събрание. Новината бе посрещната с ръкопляскания от редиците на "Коалиция за България" и ДПС.

Макар че решението на колегата им е вече официално, депутатите на ГЕРБ бяха сдържани в коментарите си по темата.

В сутрешния блок на "Нова телевизия" бившият здравен министър Десислава Атанасова заяви, че е научила от медиите за темата.

Подобни позиции заеха и колегите й в кулоарите на парламента. Минути преди Миков да съобщи официално за молбата на Марков, зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Димитър Главчев коментира, че напускането на колегата му "все още не е факт". Главчев избегна въпросите на медиите с обяснението, че му предстои работа по бюджета, който е много по-важна тема.

Другият зам.-председател на ГЕРБ - Красимир Велчев, заяви, че е "нямало предварителни индикации" за решението на Марков. Отцепването на колегата си той коментира с думите, че е "въпрос на морал".

"Ако нещо не ми харесва в парламентарната група, аз ще напусна парламента, а не групата", категоричен бе Велчев.

В същия дух бяха и думите на Красимир Стефанов, който посочи, че това е "въпрос на личен избор". Запитан кои са "политкомисарите" в ГЕРБ, срещу които Марков негодува, Красимир Стефанов отсече, че това са "глупости".  

Бившият транспортен министър Ивайло Московски също коментира, че решението на Георги Марков е лично и не е запознат с мотивите за напускането му.

След отделянето на Марков депутатите на ГЕРБ стават 96. Основният въпрос, който стои пред опозицията в момента, е дали парламентарното поведение на отцепника ще гравитира към управляващите. В интервюто си за "Преса" Марков обясни, че няма да постъпва в друга партия, а в пленарна зала ще гласува "по съвест".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!