Москов: Горанов да каже заради Пеевски ли се връща във властта

Медицината трябва да измести търговията в болниците, казва здравният министър

ОFFNews 10 ноември 2014 в 08:24 16002 16

Редно е Владислав Горанов да даде отговор.

Така здравният министър Петър Москов коментира публикация, според която зам.-финансовият министър в първия кабинет „Борисов“ се връща във властта като министър, за да контролира държавната Българска банка за развитие, която, според публикацията, се е превърнала в „касичка“ за финансиране на проектите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

По време на предишния парламент Горанов сам се отказа от депутатското си място. Борисов тогава обясни, че Горанов му казал: "Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено."

Номинацията му за финансов министър във втория кабинет „Борисов“ предизвика полемика именно заради връзките на Горанов с Пеевски. През 2010 година бе публикувана снимка на Горанов - тогава зам.-министър на финансите - и Пеевски. Двамата седят на маса в кафене и разговарят. Снимката се появи в сайта „Гласове“ с уточнението, че е направена дни преди изтичането на срока, в който Министерството на финансите трябваше да даде отговор на 11 главни редактори в коя банка са парите на държавните предприятия. По-късно се оказа, че "лъвският пай" държи Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. След разрив между Пеевски и Василев и последвала атака срещу КТБ банката бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни. На 6 ноември лицензът й бе отнет от Централната банка.

На въпрос как ще прокара реформа в здравеопазването - един от най-тежките ресори - Москов отговори, че това може да се случи при ясна парламентарна подкрепа.

"Ще направя нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта", каза Москов.

Медицината трябва да се върне в болницата за сметка на търговията, категоричен бе Москов. Само в България лекарите и медицинските сестри работят на ишлеме, няма изискване за качество, а само за количество, заяви още той.

Москов бе категоричен, че от януари всички решения, заедно с мотивите и процедурите, през които са преминали до приемането им ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, като това ще даде възможност на хората да задават въпроси и да участват активно в правенето на политика в здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews