Quantcast

Москов: Горанов да каже заради Пеевски ли се връща във властта

Медицината трябва да измести търговията в болниците, казва здравният министър

ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2014 в 08:24 15014 16

Редно е Владислав Горанов да даде отговор.

Така здравният министър Петър Москов коментира публикация, според която зам.-финансовият министър в първия кабинет „Борисов“ се връща във властта като министър, за да контролира държавната Българска банка за развитие, която, според публикацията, се е превърнала в „касичка“ за финансиране на проектите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

По време на предишния парламент Горанов сам се отказа от депутатското си място. Борисов тогава обясни, че Горанов му казал: "Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено."

Номинацията му за финансов министър във втория кабинет „Борисов“ предизвика полемика именно заради връзките на Горанов с Пеевски. През 2010 година бе публикувана снимка на Горанов - тогава зам.-министър на финансите - и Пеевски. Двамата седят на маса в кафене и разговарят. Снимката се появи в сайта „Гласове“ с уточнението, че е направена дни преди изтичането на срока, в който Министерството на финансите трябваше да даде отговор на 11 главни редактори в коя банка са парите на държавните предприятия. По-късно се оказа, че "лъвският пай" държи Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев. След разрив между Пеевски и Василев и последвала атака срещу КТБ банката бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни. На 6 ноември лицензът й бе отнет от Централната банка.

На въпрос как ще прокара реформа в здравеопазването - един от най-тежките ресори - Москов отговори, че това може да се случи при ясна парламентарна подкрепа.

"Ще направя нужното в 2015 година всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта", каза Москов.

Медицината трябва да се върне в болницата за сметка на търговията, категоричен бе Москов. Само в България лекарите и медицинските сестри работят на ишлеме, няма изискване за качество, а само за количество, заяви още той.

Москов бе категоричен, че от януари всички решения, заедно с мотивите и процедурите, през които са преминали до приемането им ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, като това ще даде възможност на хората да задават въпроси и да участват активно в правенето на политика в здравеопазването.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2014 в 03:12

Като министър ще си осигури забогатяване до края на живота си.
Търпението на българския народ е безгранично.Нямаме чувство за достойнство.

10.11 2014 в 23:21

Каквито идиоти бяха при Орешарски такива са и сега с изключение на Москов поне на говорене....но защо трябва да се чуди човек, нали са правени на едно и също място -> в гъза на 100 год. червена мастия!!!

10.11 2014 в 14:34

Петър Москов е интелигентен човек,с добра памет.Сега,като коалиционен министър,може би по др.причини,не каза в прав текст,защо недолюбва Горанов.
Не го харесват и го помнят не само д-р Москов,но и поне няколко хиляди др.лекари.По времето на Дянковото МФ,точно Влади Горанов беше с ресор НЗОК.И тези прословути 1.5 млрд.лева,незнайно как,но абсолютно противозаконно изчезнали от бюджета на НЗОК,бяха и с неговото знание.Тогава,пострадаха не само лекарите,но най-вече пациентите,чийто достъп до здравепогубване,беше сериозно орязан....поради"липса на пари".Никоя др.Власт,преди,та от 2000г.,не си беше позволявала подобно престъпно фискално поведение.
Петър Москов поема един от най-горещите картофи в сегашното управление.И в интерес на всички ни е,да не се проваля.
В крайна сметка,страната се нуждае от нова Конституция и съвсем нов модел на Здравеопазване.И не само.

10.11 2014 в 13:15

Сега Боко, ако е пич, трябва да им забрани на всичките министри всякакви публични изяви.
Ето им власт, задачи - да бачкат.
Всяко министерство, а и целия МС си имат отдел за връзки с медиите. От там да минават тъпните.

10.11 2014 в 12:56

"Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“, заяви Борисов в интервю за в. "Преса".
--------------------
подобен цинизъм е много тъжен, най-вече за ГЕРБ. в тази държава има семейства, отглеждащи три деца с много по-малко от 2000 лв/месечно. и подобно изказване говори само за едно- коя е целта на младоци като Горанов. подобни комплексари нямат място в управлението на държавата !
скоро би следвало да му видим имотната декларация - станал ли е милионер след като се е отказал от депутатското си място/заплата в миналия парламент.
основният проблем на БГ-прехода е, че няма кадри - почти всички можещи са по един или друг начин оцапани. а виждаме какво правят младите, идващи от престижните западни университети. носът им навирен, а очите им - само към кинтите на техните колеги на запад. манията е усилена мозъчна дейност, която проявила се сред управляващите, НЕ ражда нищо добро за едно общество.

10.11 2014 в 11:16

Москов,до никъде няма да стигнеш,ако обръщаш внимание на всеки компромат в жълт вестник.

10.11 2014 в 10:44

Само в България лекарите и медицинските сестри работят на ишлеме, няма изискване за качество, а само за количество, заяви още той.

Скоро лекарите ще намалеят до критическо ниво а медицински сестри просто няма да има ГЛУПАКО...

Това е някакъв подмолен ход от страна на Герб да сложат Москов и Лукарски за министри.Тез двамцата толкова светкавично ще станат за смях че ще повлекат цялото РБ в блатото...

10.11 2014 в 10:24

Предпочитам да гледам сутрешния блок с Цолова и В. Николаев. Днес обаче/а се е слечвало друг път/ А. Цолова имаше странен поглед. Подкрепям мнението на Driner:
"... застанала като булдог на масата (нямат ли си "обучители" за поведение пред камера, не знам)".
Ани, не го прави така!

10.11 2014 в 10:10http://goo.gl/LvAhls

Стари дружки... 2008г.