МО: Стотици милиони за договори без обществени поръчки и аванси без срок

Телевизия на кандидат-депутат от ВМРО получила 36 000 лв. за предаване правено с кадри на ВТК

Георги А. Ангелов 03 юни 2021 в 15:54 6737 0

Снимка Министерство на отбраната

Георги Панайотов

Договори за стотици милиони левове са сключени в последните три години от министерството на отбраната, което беше управлявано от Красимир Каракачанов. За някои от договорите са преведени пари в аванс много време преди да започне строителството. Фолклорна телевизия е получила 36 000 лв за предаване с кадри от Военния телевизионен канал, толкова е платено и за поддръжка на фейсбук страница. Нещо което преди това е вършено от служители на министерството. 

Това са част от констатациите на проверки възложени от служебния министър на отбраната Георги Панайотов, а резултатите вече са изпратени на прокуратурата.

Над 90% от поръчките са направени на тъмно

Над 90% от поръчките възлагани от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ са направени без обществена поръчка. "Не е имало търг или конкурс, което е окей, съгласно закона, но не е извършена пазарна проверка, не са проведени разговори с евентуални изпълнители и не е направено пазарно проучване”, каза Панайотов.

Има случаи, определени, като проблем от министъра, в който е установено 100-процентово авансово предплащане.

„Това означава, че Министерство на отбраната е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. Освен това, всичко това е ставало при несъобразяване с препоръки на Министерство на финансите за въздържане от авансово разплащане".

През 2018 година ГД „Инфраструктура на отбраната“ е сключила договори на стойност 37 784 752 лв., от които 32 890 394 лв. са с директно възлагане. През 2019 г. стойността на възложените обществени поръчки е 39 148 840 лв., от които 36 375 684 лв. са с директно възлагане.

В проценти това означава 92% от поръчките за 2018, а за 2019- 93%. За 2020 г. поръчките са на стойност 159 163 885 лв., от които 99% са дадени чрез директно възлагане.

Георги Панайотов отказа да съобщи имена на фирми получили тези десетки милиони, но уточни, че има засечена тенденция МО да е работило приоритетно с даден фирми. Той отказа да съобщи и кои фирми работят по модернизацията на базата в Граф Игнатиево, където ще са базирани новите F-16. Техните имена бяха пазени ревниво в тайна и от Красимир Каракачанов. За инраструктурата на базата бяха отпуснати общо 400 млн. лв. Панайотова обаче каза, че до май по договори за "Графа" вече са разплатени 81,4 млн. от общо 100 млн. лв. годишен бюджет. 

Милионите в аванс, но без срок за изпълнение

Панайотов съобщи за договори в които не е посочен срок за откриване на строителна площадка, но за сметка на това цялата сума е превеждана в аванс..

„Сроковете по принцип в някои от поръчките не просто не са спазвани, а даже не са били и залагани. Мога да цитирам случай, в който при планирани 90 дни за проектиране и 360 дни за изпълнение само изготвянето и одобрението на проекта са отнели 545 календарни дни, а строителството на обекта е започнало година и половина, след като на изпълнителя е изплатена авансово цялата сума по договора в размер на 5 985 835 лв.“, каза служебнията министър.

За гордостта на Каракачанов - кампанията "Бъди войник" са били дадени 240 000 лева с ДДС за рекламна кампания в две национални телевизии. “Сключен е договор и с фолклорна телевизия за предавания с военна тематика. Сумата е 36 000 лева при положение, че министерството има Военен телевизионен канал (ВТК). Интересното е, че за предаванията по фолклорната телевизия е ползван имено архивът на ВТК", каза Панайотов. Той отказа да назове телевизията.

Според източници на OFFNews става дума за телевизия “Българе”, по която върви предаването “Съвременни незнайни войни” с водеща Галина Димитрова и собственик Христо Димитров, създател на едноименния фолклорен ансамбъл. Той водеше листата на ВМРО в Сливен

Панайотов съобщи още, че проверки текат и в 2 търговски дружества – „ТЕРЕМ“ и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“.

„Предишната проверка, която е извършена в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ констатира редица пропуски, които са довели включително до невъзможност да бъдат реализирани почивки от правоимащи лица. Тоест хора, които са си платили картите, не са успели да идат на почивка“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews