Минималната заплата може да се увеличи с 40 лева от януари

Ивайло Анев 11 септември 2014 в 10:16 1708 1

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

"От следващата година трябва да има увеличение на минималната работна заплата с 40 лева", заяви служебният социален министър Йордан Христосков в интервю за Нова тв.

„Като експерт смятам, че 400 лева минимална работна заплата е възможна. Но това трябва да го реши следващото правителство”, допълни той.

Според Христосков към днешна дата няма никаква опасност за пенсиите и социалните плащания. По думите му в бюджета на НОИ постъпленията са според предвиденото.

"През септември изплащането на пенсиите започна по-рано. През август социалните плащания бяха изплатени навреме, така ще бъде и през октомври. Няма драма", заяви министър Христосков, който е и бивш управител на НОИ.

"Няма откази за изплащане на задължителните помощи на хора, които са регистрирани на друг постоянен адрес, но всъщност живеят в Мизия", увери служебният министър по повод твърдения, че в Мизия след наводненията масово се отказва изплащането на еднократната помощ в размер на 325 лв.

"Общо 2229 еднократни помощи са изплатени в пострадалите от наводнения райони в цялата страна. Социалните ни работници са по места, правят списъци и парите се изплащат", увери Христосков. "Около 1 300 000 лева ще отидат за помощи", добави той.

Във Варна са приети 407 молби за отпускане на еднократна помощ. 373 са одобрени, 34 имат отказ, тъй като не отговарят на условията. Във Велико Търново еднократна помощ е изплатена на 47 души, в Добрич - на 456 семейства, във Враца - на 1309 души.

”Това са пари от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, който е 1 милиард и 100 милиона лева. Около 1,3 милиона лева ще отидат за тези помощи. Очакваме общо около 4 000 семейства да бъдат подпомогнати”, заяви още министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!