Христосков: Минималната заплата може да бъде 400 лева

Ивайло Анев 28 август 2014 в 10:02 2197 1

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

В момента минималната работна заплата в страната спокойно може да бъде 400 лева без това да доведе до сътресения за икономиката. Това каза служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той смята, че минималното възнаграждение трябва да нараства, защото по думите му доходите в България са смешни.

„Естествено, че трябва минималната работна заплата да се увеличава при тези смешни доходи. Докога ще се насърчава от работодателите плащането под масата”, попита министърът.

"Аз не съм заплашвал, а помолих синдикатите и работодателите да постигнат компромис и споразумение за това колко може да бъдат увеличени минималните осигурителни прагове през 2015 година, за да не се налага административно социалният министър да определи какво да бъде това увеличение. Още повече такива действия може да се осъществят с помощта на едно редовно Народно събрание", обясни Христосков.

По отношение на сивия сектор в икономиката той заяви, че справянето с този проблем не може да стои само на плещите на държавата, а за това трябва да помогнат работодателите и работодателските организации, а не те да подтикват своите членове да нарушават закона и трудовия кодекс.

По темата за увеличението на осигурителните вноски вицепремиерът каза, че това е ”слух без основание”.

Той обясни, че става въпрос за направени разчети от Националния осигурителен институт по настояване на министъра на труда за това с колко би трябвало да се увеличат осигуровките, за да се постигне баланс на приходи и разходи в системата на общественото осигуряване. По думите му разчетите на НОИ са показали необходимост от увеличение със 7,3 процентни пункта. И побърза да уточни, че „никога никой не е мислил, че това ще бъде увеличението” и то ще бъде направено веднага. „Работодателите нададоха този вой, излишен смешен плач”, посочи Христосков.

Служебният министър коментира и положението с бедстващите хора в Мизия след наводнението. От думите му стана ясно, че държавата не може да осигури помощ в размера, в който настояват пострадалите.

"Аз влизах в домовете на част от хората пострадали от наводнението в Мизия и то когато ситуацията беше все още доста критична, така че знам и разбирам исканията на хората", заяви той.

"Факт е обаче, че хората не могат да се върнат веднага както им се иска в домовете си, защото първо те трябва да се почистят, да се направи оценка на щетите и тези сгради, които са опасни и не могат да бъдат възстановени, да бъдат съборени", допълни Христосков.

По думите му това, което трябва да направи държавата освен изплатената социална помощ от 325 лева на над 1500 души, е да се осигурят поне временни домове на пострадалите граждани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови