Миков: Ние убедихме Бойко Борисов, че не трябва актуализация

OFFNews 30 юли 2014 в 22:07 4577 7

Михаил Миков

От БСП са убедили с аргументи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че на този етап не е необходима актуализация на бюджета. Това заяви в интервю за „24 часа“ новият лидер на БСП Михаил Миков.

Водихме откровен разговор с аргументи и той чу тези аргументи. Коалиция за България зае принципна позиция заради недостатъчно разписване от страна на правителството за какво ще се харчат тези средства, обясни Миков.

Най-малкото е подозрително да се прави такава сериозна корекция, при положение че към мотивите, с които тя се предлага от правителството, е записано, че може да се мине и без нея, допълни той.

Това означава, че актуализацията на бюджета е необходима само в политически и предизборен контекст, категоричен е лидерът на БСП.

Задължително ще се експлоатира тезата за тежкото финансово състояние, в което е оставена държавата след управлението на социалистите. Ще се говори не за управление с участието на социалисти, а за управлението на социалистите и тази вина изцяло ще ни се вмени, коментира Миков.

По думите му БСП има и експертни аргументи за това да не се прави актуализация на бюджета.

В средата на годината е рано да се говори за корекции в бюджета, защото такова решение ще има деморализиращ ефект за приходните агенции. Особено в преходния период. Ако официално бъдат занижени очакванията за приходите, НАП и митниците съвсем няма да си дават зор, каза Миков.

ГЕРБ и ДПС приеха вчера на първо четене актуализацията на бюджета, а от БСП се съгласиха само за актуализация на бюджета на Здравната каса. 

На днешното заседание на Народното събрание обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че не понася спекулациите за договорка между партията му и ДПС и затова депутатите от ГЕРБ няма да влязат в пленарна зала, за да гласуват на второ четене актуализацията на бюджета.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова обясни, че решението е взето с единодушие рано тази сутрин на събрание на партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови