Актуализацията на бюджета: 2,7% дефицит, 500 млн. по-малко приходи

OFFNews 16 юли 2014 в 14:47 3821 6

Правителството прие неочаквано голяма актуализация на бюджета.

На фона на срива в събираемостта от приходните агенции кабинетът намали прогнозата за приходите с 500 милиона лева, основно заради по-ниска прогноза за приходи от ДДС.

За сметка на това се увеличават разходите с 225 милиона лева заради актуализацията на бюджета на Здравната каса.

Правителство се е отказало от идеята тези пари да бъдат осигурени с орязване на бюджетите на министерствата, които вече веднъж бяха намалени с 5%.

Дефицитът ще се увеличи от 1,8% на 2,7% - със 725 млн. лв., което е 0.9% от БВП.

Таванът на държавния дълг ще бъде завишен с 3,.4 млрд. лв.

725 млн. от новия дълг е за покриване на допълнителния дефицит, останалите 2,7 млрд. са буфер заради ситуацията в КТБ. Според сегашния бюджет в края на годината държавният дълг трябваше да е 18 млрд. лв.

Кабинетът дава държавна гаранция в размер на 2 млрд. лв. на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. В момента във Фонда има малко над 2 милиарда лева, а за да се изплатят парите на имащите право на това вложители в КТБ, трябват около 4 милиарда лева.

Гаранциятаможе и да не бъде използвана, но с нея се дава допълнителна възможност за реакция на фонда. Гаранцията не касае директно дефицита и дълга на държавата, обясни министърът на финансите Петър Чобанов.

Очаква се промените в бюджета на НЗОК и държавата да бъдат гласувани на извънредно заседание на бюджетната, здравната и икономическата комисия още днес, а утре да влязат в пленарна зала.

"Предложената актуализация няма аналог. Досега няма отиващо си правителство, което да поеме отговорната позиция и да осигури гъвкавост и надежден буфер за правителствата, които идват след него", заяви министърът на финансите Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет.

Той подчерта, че очерталото се изоставане може да бъде компенсирано с мерки за повишаване на събираемостта. „Втората половина на годината ще е по-богата на приходи и ще навакса изоставането, както се случи и миналата година“, смята Чобанов.

По отношение на парите за НЗОК той поясни, че 200 млн.лв. са предназначени за болничната помощ и 25 млн.лв. – за осигуряване на лечението на онкоболните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!