Маргарита Попова: Засега нямам планове да се кандидатирам за президент

OFFNews 14 февруари 2016 в 18:48 3963 5

Вицепремиерът Маргарита Попова засега няма планове да се кандидатира за президент на предстоящите избори.

„В момента нямам планове и не мога да кажа дали ще се кандидатирам. Но този мандат доказа, че президентската институция е много необходима”, каза тя в интервю за Нова телевизия.

Попова обясни, че след края на мандата си не смята да се връща и в съдебната система, където е била 20 години. "Не ме занимават такива планове", каза тя.

Попова заяви, че според нея не би трябвало президентската институция да прави самостоятелна външна политика, а да следа тази на правителството. "Личните мнения, които не се покриват с външната политика, нямат място в действията и говоренията а президента или на вицепрезидента", каза тя.

С президента Росен Плевнелиев до края ще бъдем екип. С него направихме разделение на властта – всеки пое неговата част от ангажиментите и ги следва. Няма как и не би трябвало да имаме различни позиции, защото президентската институция не прави паралелна външна политика. Дипломацията не е конфронтация. Ние сме тук, за да водим разумна политика”, добавя вицепрезидентът.

Имам спестявания, но не ги държа в КТБ”, категорична е Попова. Тя определи като лъжа твърдението, че синът и дъщеря й имат милиони в КТБ.

"Аз съм човек, който не се меси в живота на децата си. Какви влогове имат те, не е моя работа. Моите деца са пораснали, пълнолетни са, имат свои семейства и деца, отбеляза тя. Дъщеря ми има влог в КТБ, но не съм от хората ,които се намесват в семействата на децата си. Представяте ли си как ще отида при съпруга на дъщеря ми и ще го питам къде са му спестяванията. Какви влогове те имат не е моя работа", заяви Попова.

Запитана относно забраната на Доган и Пеевски да влизат в Турция, тя заяви: „Нямам информация дали това е така. Истина ли е или не. Когато чуя като човек, че на двама български граждани им се забранява да отидат някъде, това няма как да не буди притеснение. Трябва външно министерство да излезе и да каже за какво става дума. Защото има риск да се получи пробив в националната ни сигурност. Не трябва да се изважда етническа карта. Не трябва да сме наивни и лековерни”.

Маргарита Попова призна, че подозира зависимости в съдебната система. „Подозирам зависимости и връзки, които не са добри нито за политиката, нито на изпълнителната власт, нито за съдебната власт. Но трябва чрез системата за почтеност да се изчистват тези структури, за да дойде момент, в който да има някаква поносимост, ако има такива неща”, каза тя.

Попова каза още, че заплатата ѝ се формира в зависимост от средната заплата за страната и е плаваща. "Моята заплата е равна на заплатата на заместник-председател на Народното събрание и е около 4000-4500 лева, но всичко, с прослуженото време, а моят стаж никак не е малък", обясни още вицепрезиденът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!