Ще забогатеят ли американците, ако Бърни Сандърс стане президент?

OFFNews 10 февруари 2016 в 17:00 6713 15

Какво ще стане, ако Бърни Сандърс спечели изборите в САЩ и се превърне в 45-ия президент на страната? The Independent дава отговор на този въпрос, позовавайки се на ново изследване, което показва, че средният доход на семейство ще нарасне с 22 хил. долара годишно, а безработицата ще се свие с 3.8%.

Изследването е проведено в Масачузетския университет в Амхърст и беше представено от професора по икономика Джералд Фрийдман. Според него ако Сандърс победи, ще бъдат открити 26 млн. нови работни места и бедните в страната ще намалеят до 6% от населението, вместо предвидените от Бюджетната комисия на Конгреса 13.9%.

Според проучването обещаните от Бърни Сандърс промени, свързани с данъците и разходите на страната, ще доведат до ръст на икономиката от 5.3% годишно, което надвишава над два пъти прогнозата на Бюджетната комисия за годишен ръст от 2.1%.

Разликите се получават от намерението на кандидата да въведе няколко мерки, като промяна на образователната система, която ще направи висшето образование безплатно, увеличаване на данъците за средната класа с около 500 млн. долара и премахване на здравноосигурителните премии.

Сандърс планира да вложи 14.5 трлн. долара в икономиката, инвестирайки в инфраструктура, младежка безработица, увеличаване на социалните привилегии и увеличаване на допустимото време за отсъствие от работа по семейни дела, с цел да се увеличи БВП и продуктивността. Сред планираните от него промени е и вдигането на минималната работна заплата и увеличаване на данъците за богатите и корпорациите.

Според Фрийдман пълната стойност на здравеопазването ще бъде 13.8 трлн. долара за следващите 10 години.

Макар докладът да не е поръчан или платен от екипа на Сандърс, Фрийдман и сенаторът на Вермонт са работили заедно в миналото и двамата споделят редица социалистически вярвания.

Изследването се уповава на тезата, че разходите на правителството ще създават повече потребление, водейки до спад на безработицата.

Не всички икономисти обаче са съгласни с твърденията в доклада. Миналата седмица Комитетът за отговорен федерален бюджет съобщи, че планът на Сандърс правителството да плаща за здравеопазване ще бъде белязан от недостиг на средства в размер между 3 и 14 трлн. долара, водейки до ръст на външния дълг до 100-150% от БВП на страната.

Прогнозата за ръст на икономиката от 5.3% също беше поставена под съмнение, като се счита, че увеличаването на разходите работи краткотрайно и то основно за слабите икономики. Би било трудно да се достигне предвидения ръст след инфлация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!