Манолова: Предложените министри не отговарят на стандарта, вече топката е при президента

OFFNews 10 август 2021 в 14:21 1711 2

Снимка БТА/Архив

Не смятаме, че предложените министри отговарят на този висок стандарт, който гражданите очакват и който зададе служебното правителство.

Това заяви лидерът на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в Благоевград. "Хората искаха оставката на Гешев, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, сериозен дебат и промени в съдебната система, в социалната сфера и здравеопазването. Тези неща могат да бъдат направени от министри, които имат сериозна професионална и гражданска биография. Да са заемали граждански позиции, да са авторитети", каза още тя. 

По думите ѝ от парламентарната група са поели ангажимент към хората от протестите, че ще има правителство на промяната, което ще демонтира едноличния мафиотски модел, който Борисов установи през последните 12 години и което правителство ще се заеме с най-неотложните задачи. 

"Настоявахме за споразумение, което да има конкретика и срокове буквално по месеци. Искахме и ясна публично заявена и подписана гаранция, че ГЕРБ и ДПС няма да имат влияние върху следващото управление. Тъй като не получихме нито писмено споразумение, нито гаранция нашата парламентарна група взе решение, че няма да подкрепи предложения кабинет от ИТН", посочи още Манолова. 

Тя коментира още, че трябва да бъде обсъдено дали е възможно формирането на правителство от експерти, което да може да предприеме неотложните задачи като Плана за устойчивост и развитие, актуализацията на бюджета, покачването в цените на тока и водата.

Нека да мине гласуването утре, в което всяка партия ще се дислоцира къде стои. Вече топката е при президента - на кого ще връчи мандата, каза още Манолова.

Още на 13 юли ние казахме, че решението е служебният кабинет и служебните министри, които българските граждани одобряват, да бъдат в основата на едно експертно, или техническо правителство, коментира лидерът на ИБГНИ. 

"От самото начало сме протегнали ръка за партньорски разговори с ИТН и "Демократична България", нашето поведение е като към партньори, като към приятелски формации, с които бяхме заедно на протестите. Няма никаква причина да сме променили нашето мнение, просто начинът, по който протекоха разговорите и липсите на гаранция, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат далеч от властта, не даде възможност първият мандат да бъде реализиран. Ние оставаме с протегната ръка и с партньорски, уважителни чувства," категорична е Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови