Малина Крумова е шефът на новата агенция за пътна безопасност

OFFNews 20 февруари 2019 в 17:30 4796 2

Малина Крумова

Правителството определи Малина Крумова за председател на новата Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. 

До решението да се създаде нова агенция за пътна безопасност се стигна след катастрофата до Своге през август миналата година, при която загинаха 20 души. 

Постановлението за новата агенция беше взето в края на януари, а Крумова беше натоварена със структурирането ѝ. 

Агенцията ще е пряко подчинена на премиера Бойко Борисов. Тя ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката за повишаване на безопасността на движението по пътищата у нас. Предвижда се тя да поеме част от функциите на различните институции, между които е споделена отговорността за безопасността на
движението по пътищата в момента.

Агенцията ще събира данните и ще осъществява мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки. Освен това тя ще организира сътрудничеството с висши училища и научни организации за осъществяване на научноизследователска дейност, ще провежда информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Малина Крумова започва да работи по проекти и програми от 1998 г. От 2007 г. е експерт в Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ към Министерството на околната среда и водите. През 2009 г. е назначена за директор на дирекция и ръководител на тази оперативна програма.

В периода от 13 март 2013 г. до 29 май 2013 г. е назначена за заместник-министър на околната среда и водите в правителството с министър-председател Марин Райков.

От ноември 2014 г. участва в координацията на Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и в групата на високо равнище на Европейската комисия за опростяване на кохезионната политика. Ръководи дирекция „Централно координационно звено“ до януари 2017 г., когато е назначена за служебен заместник министър-председател, отговарящ за европейските фондове.

На 9 май 2017 г. е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От октомври 2018 г. работи по създаването на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови