Майки от 'Системата ни убива' в опит да влязат в парламента (на живо)

Ружа Райчева 22 февруари 2022 в 12:04 3964 2

Майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" правят опит да влязат в сградата на парламента в деня, когато депутатите гледат на второ четене на бюджетите на НЗОК и ДОО.

Те искат да отправят директно исканията си за повече средства за лична помощ и протестират срещу това, че в проектобюджета парите не са увеличени. Една от жените е там с детето си, което е на инвалидна количка. 

След като охраната отказа да ги допусне в сградата, на входа избухна шумен скандал.

Преди няколко дни от "Системата ни убива" с писмо до министър-председателя настояха отново за приемане на Закон за личната помощ, като Кирил Петков ги покани на среща на 24 февруари, четвъртък.

Те настояват за смяната на социалния зам.-министър Лазар Лазаров, който е един от създателите и реализаторите на "пошлата социална политика за деца и хора с увреждания", която разхищава средства и в същото време убива.

Днес при представителите на "Системата ни убива" излязоха депутатите от "Има такъв народ" Виктория Василева, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов, а след тях - и Христо Петров (ПП). Майките изразиха недоволството си, че народните представители от ИТН са подкрепили новия проект. С него личната помощ на ден остава 7,63 лева, които според "Системата ни убива" са крайно недостатъчни.

Балабанов заяви, че като председател на комисията за прякото участие на гражданите още в едно от първите заседания е поканил майките на децата с увреждания, за да изслуша проблемите им.

"Най-големият им проблем беше този за закона за личната помощ – битка, която водят от години.  Още на следващия ден след заседанието, ние от ИТН внесохме този закон в деловодството на НС. Като обещание изпълнихме казаното на майките на децата с увреждане", каза той. 

Според Станислав Балабанов ИТН са направили "всичко по силите си", за да помогнат на майките на децата с увреждания, които лидерът им Слави Трифонов подкрепя публично от години.

"Законът за личната помнощ е част от коалиционното споразумение и се надявам скоро да е факт. Напомням, че скоро ще има актуализация на бюджета и искам да се ограничим от емоционални реакции", каза още Станислав Балабанов. 

Депутатите от ПП Настимир Ананиев и Искрен Арабаджиев също излязоха пред главния вход. Арабаджиев, който е председател на парламентарната социална комисия, предложи да се организира среща за обсъждане на проблемите на майките на децата с увреждания и възможните им решения. 

"Защо Деница Сачева не излезе да говори с вас? Не мисля, че е редно с нас да говорите в момента", отвърна на нападките на майките Настимир Ананиев. 

След като се прибра в сградата на Народното събрание Арабаджиев каза, че с Ананиев са излезли при майките, защото са наясно с натрупаните проблеми от годините.

Следващият вторник ще поканим майките в комисия, в която да започнем работа по промените, необходими в сектора. Определени групи имат нужда от допълнително финансиране, но не искаме да правим промени на парче, а да разберем нещата в същината им“, каза председателят на социалната комисия.

Според Арабаджиев става дума за промяна на Закона за социалните услуги като цяло. „Искаме да заложим сериозна реформа, която да намери път в актуализацията през юни“, добави той.

Настимир Ананиев обясни какви точно са исканията на майките на децата с увреждания:

“Става дума за една добавка, която се дава към социланите пенсии, за да се мине прага на бедност, която после отива към личния асистент.

Това, което искаме да променим, е тази добавка да се води към човека, който я получава, а не да отива към асистента и по този начин самата сума да пада под прага на бедност“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

22.02 2022 в 12:47

Пандемия, инфлация, криза с газ и електричество, опасност от война, корупция... и вместо да имат малко търпение с правителство, което е от два месеца в цялата тази тиня държавните служители като по команда организираха 3 протеста БАН, МВР, Пожарна.. следват майките и Възраждане.

Кой каза РЕД в ХАОСА?