Лютви Местан: Не сме изживели катарзиса за Възродителния процес

Ива Оприкова 05 февруари 2015 в 13:00 4972 13

Въпросът и темата за Възродителния процес не са самоцел за ДПС, но за съжаление не сме изживели катарзиса. Toва обяви лидерът на движението Лютви Местан пред БНТ по повод вчерашните дебати в НС за промените в закона за гражданската администрация, с които да се заличат автоматично в регистрите българските имена, насилствено приети от българските турци.

Местан припомни, че БСП, РБ, а и ПФ няма да подкрепят връщането на имената на починалите българските турци.

"Това връщане е наш човешки дълг, преди да е политически дълг. Ако една или друга политическа сила ще определя отношението си към българската демокрация съобразно субекта на инициативата, с подобен подход се отказваме от парламентаризма", поясни лидерът.

Мракобесният Възродителен процес е явление познато само на Балканите и този факт поставя въпроса за имунната система на демокрацията.

Големият въпрос след вчерашния спор бил: дали разполагаме със собствен национален демократичен ресурс да преодолеем последиците от Възродителния процес.

Местан припомни думите си за самозапалването на поета Мехмед Карахюсеинов и подигравките, с които словото му беше посрещнато в пленарната зала.

"Един млад социалист каза неща в парламента, които ме карат да се замисля. Това е наш човешки, преди да е политически дълг. И БСП, и отдясно също говориха за паметта на починалите български турци, на които им бяха сменени имената. Някои от тях се самозапалиха", добави Местан.

"Не получихме подкрепа, не защото сме ДПС, а защото това е нивото на демократичност в 43-то Народно събрание, заяви лидерът на ДПС. По думите му въпросът за връщането на имената ще стигне до съда в Страсбург. Няма да се примиря с подобен политически цинизъм, защото е гавра с паметта на жертвите. Не може цинизмът и езикът на омразата да се превърне в политическа норма", каза още Лютви Местан.

По думите му не са възможни никакви реформи, ако управлението не е стъпило на ясни демократични основи. Тази власт е нестабилна, защото стъпва на грешна основа. ДПС и занапред ще гласува съобразно своята ясна евроатлантическа ориентация. Нашият вот не зависи от това дали сме управляващи или сме в опозиция. Това е въпрос на принцип, подчерта лидерът на ДПС.

Според Местан в програмата на управляващите не се виждат никакви реформи. Това управление ще бъде не на реформите, а на отказа от реформи. Целта му е печелене на време до местните, а след това и до президентските избори. Цената на това управление ще се плати от бъдещите поколения, посочи Местан. Искам да успокоя вкопчените във властта, че ДПС няма собствен ресурс за предизвикване на предсрочни избори. Смятам обаче, че животът на кабинета "Борисов 2" ще зависи от социалната му ефективност. От тази гледна точка няма изгледи този кабинет да е успешен. Неуспехът му е заложен в самата програма на правителството.

За извинението на лидера на ПЕС Сергей Станишев на Орлов мост и прегръдката между двамата на митинга Местан счита, че тя е израз на признание за доблестта на един лидер да поиска извинение. Каква е стойността обаче? 

Вече се съмнявам в тяхната искреност, защото и извинението не беше искренно. проблем, драма – доколко искрено е било това извинение, обяви лидерът на движението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!