Кунева: Законопроектът на ГЕРБ не излиза от стратегията ни

Ивайло Анев Последна промяна на 05 април 2015 в 18:54 1174 5

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Вицепремиерът Меглена Кунева

"Никой, който предлага законопроект, не излиза от стратегията за съдебна реформа, която правителството предложи. Това показва нетърпението на парламентарните групи по-бързо да започнат да работят по законопроекта."

Това заяви пред bTV вицепремиерът Меглена Кунева.

Коментарът ѝ идва след изненадващото внасяне от депутати на ГЕРБ на промени в закона за съдебната власт без да изчакат предложенията на правосъдния министър Христо Иванов. Предложенията на ГЕРБ са идентични с мнението на главния прокурор Сотир Цацаров - ВСС няма да се разпуска, а от състава му ще бъдат формирани колегии на съдиите, прокурорите и следователите.

Според Кунева, Иванов би трябвало да се почувства засегнат от това, че друга политическа сила внася подобен законопроект. "Той обаче каза, че това е нормално. Премиерът също го подкрепи. Ние всички сме хванати в едно общо решение, което ще държи всички партии, които подкрепят правителството, да не изпаднат," каза вицепремиерът. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2015 в 01:37

Реформаторите май или са извадени или излизат от играта.
Без да претендирам за детайлни познания по темата, закона на ГЕРБ прилича на псевдо реформа - както каза off събуждат се едни до вчера корумпирани магистрати чисти като сълза - нещо като катарзиса на Пеевски.
ГЕРБ имитират реформа , те просто овладяват позиции. Но май и РБ. тръгнаха по този - назначиха тук там свои хора, вдигнаха по някои теми доста шум без , поне засега, видими резултати и обявиха съдебната реформа за извършена (Радан Кънев по BTV).
И както се казваше преди време - на есен (след изборите) с песен.

06.04 2015 в 01:15

01 какво значи да няма назначения на съдии? Те да не се появяват там по наследство? Мисля, че съдията не е наследствена титла.

Отделно как мислите, че един корумпиран магистрат утре ще стане примерен? Каква реформа трябва? От една страна ако магистрата е корумпиран в момента той има зависимост. Той/тя не може да са обърне и да забрави тая зависимост, най-малкото защото би следвало сам да се осъди или поне да подаде оставка за собствените си престъпления. Освен това корумпираните магистрати на дали могат или искат да се откажат от придобивките си. Нали имат да плащат лизинга на джипа на любовницата си или пък са капарирали екскурзия до Тайланд и трябва да платят цялата сума и т.н.

За мен единственото решение е да се вкарват нови съдии и прокурори дето са извън системата или са на позиции в които нямат от къде да взимат много пари. Тия хора с подходящи стимули и наблюдение могат да започнат да чистят системата. Да в крайна сметка 90-95% от настоящия състав на прокуратурата и съда са гнили ябълки, които ще трябва да си отидат и/или да влязат в затвора.

05.04 2015 в 21:17

Кунева някак залязва, като политик. Затова и да не се напъва много

05.04 2015 в 19:14

Засега се крепят на власт всички, но имам чувството, че не се развиваме много стремглаво

05.04 2015 в 19:12

Не мисля, че в този момент подкрепям подобна реформа. Тя би могла да се състои само и единствено, ако в съда не съществуват назначения на съдии, обаче, при условие, че съществуват при това на близо 90% , подобна реформа би могла да доведе до назначаването на лица и развалянето на сделки, които не са в интерес на властта, а не в интерес на народа.