Quantcast

Кралев ще крепи здравето на нацията с повече часове по физическо (снимки)

Обеща прозрачност и реформи в спортното министерство

Симона Костадинова Последна промяна на 07 ноември 2014 в 17:32 6161 5

1/1

Снимка Симона Костадинова

Красен Кралев и Евгения Раданова

"Що се касае за здравето на нацията - ще настояваме за увеличението на часовете по физическо на децата, защото те са нашето бъдеще и ние трябва да полагаме основна приоритетна грижа за тях".

Тези патетични думи каза новият спортен министър Красен Кралев при предаването на властта в министерство на младежта и спорта, което по време на служебното правителство се ръководеше от Евгения Раданова.

При пристигането си в спортното министерство Красен Кралев се обърна към събралите се журналисти с думите:

"Днес е празник - имаме проевропейско реформаторско мнозинство. Проевропейско реформаторско правителство, което значи, че моята задача е в областта на спорта също да проведа реформи".

Той обясни, че първото нещо, което ще направи като министър, е да разработи програма за финансиране на федерациите и клубовете в страната. След това смята да се срещне с еврокомисаря по културата, образованието и спорта Тигор Наврачич, за да поиска от него съдействие и помощ за осъществяване на програмата на министерството.

Новият министър обясни, че ще обяви имената на заместниците си най-късно до една седмица и вярва, че ще изкара пълния си мандат, като ще има с какво да се гордее през следващите 4 години. 

Той обеща да има приемственост между политиката и екипа на Раданова и тези, която той смята да предложи, но не пожела да бъде по-конкретен. Закани се всички решения в министерството да се взимат по прозрачен начин, а обществените поръчки и инвестиционните проекти да са под строг контрол.

След най-много две седмици Кралев ще е готов и с програмата си за реформи в спортното министерство. Той обеща да бъдат построени нови спортни зали, ще реновира съществуващите и ще подобрява управлението им.

"Недопустимо е реновирани, хубави спортни обекти да търпят загуби. Бюджетът ни е най-малък, за това трябва да бъдем изключително икономични и пестеливи. Така в тази криза ще можем да изведем българския спорт с чест и достойнство", обяви новият министър.

Кралев каза още, че министерството му ще работи с клубовете за развиване на детско- юношеския спорт, защото сега "нямаме ресурс, от който да берем качествени състезатели за елитните спортове".

Кралев каза още, че "естествени партньори" на ведомството са министерството на образованието и общините, които "трябва да поемат пълен ангажимент за масовия спорт и спорта за свободно време". 

"Министерството ще бъде не обикновен администратор, а партньор на българските федерации, клубове и спортисти. Медалите са ни скъпи, но здравето на нацията ни е по-скъпо - затова трябва да направим реформата заедно", добави Кралев.

По време на предаването поста си Раданова пожела на новия министър да има търпение и кураж, за да се справи с предстоящото му предизвикателство. Служебната министърка подари на Кралев стартов пистолет с думите:

"Това е символичен подарък, оттук нататък щафетата ще поемете вие, господин Кралев. Със сигурност очакванията на спортната общественост към вас ще бъдат изключително големи, така че имайте търпението и куража. Ние винаги даваме картбланш доверие, но след това вече отговаряте вие. Пожелавам ви успех и на добър час". 

Кралев от своя страна подари на Раданова голям букет и й благодари за това, което е свършила през краткия си мандат.

"Аз искам да благодаря на министър Раданова и да изразя своето възхищение от куража й да поеме българския спорт в тази тежка и безпрецедентна криза", каза Кралев.

По време на предаването на властта, Раданова обясни, че е направила анализи и доклад за състоянието на министерството, който може да помогне на Кралев да се запознае със случващото се със спорта у нас.

"През последните 3 месеца аз и моят екип работихме в името на спорта. За мен беше изключително трудо след един период, отричан от спортната общественост, да поема този пост. Моята основна задача беше това служебно правителство да премине спокойно, да се успокои спортната общественост. Вярвам, че до голяма степен успяхме. Благодаря за гласуваното доверие и че успяхме да изпълним договорите с клубовете и федерациите", каза още Раданова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2014 в 22:38

Масов спорт и спорт за свободно време-ето това да направите за децата ни ще е добре...ако това ваше обещание се изпълни..значи сте един добър министър...ще направите нещо за младите хора..защото те ходят по задължение в училище..не учат и прекарват времето си пред компютрите.
Най страшни са игрите...убиват,пренасят се в някакви измислени светове...Страшто е за бъдещото поколение...

08.11 2014 в 08:53

Мда, засега само думи. Да видим какво реално ще излезе от тях (ако въобще нещо излезе) Общо взето хората по вида посрещат по ума изпращат. А пък спортният министър е много неспортен тип, a дори няма и 50 години. Що така? А личният пример е от голямо значение за младото поколение, пък и не само. Ай прибери шкембето малко, де!

07.11 2014 в 20:50

Вкарайте и шах в училището. Нацията ни затъпява прогресивно!

07.11 2014 в 19:11

Еййййй,сбъдната мечта!По-скоро купена,ама нейсе...А сега,покрай събиране на екипа,Кралев да се вземе в ръце и да свали малко килограми.

07.11 2014 в 18:54

Това с доп часове физическо е глупаво, никому не са нужни смърдящи на пот деца в часовете. Вместо това да направят задължителен извънкласенспорт, да направят договори със зали и прочие. В гимназията избора беше между волейбол, баскетбол и пейката... 70% от момичетата в класа имаха извинителни бележки.