Кой става депутат на мястото на новите министри

Симона Костадинова 06 ноември 2014 в 21:24 18777 4

Снимка БГНЕС, архив

Днес станаха ясни 18-те министри в новия кабинет на премиера Бойко Борисов. Всички те, заедно с вицепремиерите и дори министър-председателят Борисов, трябва да освободят депутатските си места, ако са имали такива. 

Проверка на OFFNews показа, че това трябва да се случи с 14 души. Ето кои са те и кой ще влезе в Народното събрание на тяхно място.

Заради това, че Божидар Лукарски ще поеме министерство на икономиката Настимир Ананиев също ще стане депутат. Той беше пети в листата на РБ в 23 МИР- София, като след изборите първите четирима отидоха в парламента.

Меглена Кунева пък бе водач на листата на РБ в 25 МИР-София и след като става вицепремиер по европолитиките, освободеното от нея депутатско място ще бъде заето от Борис Станимиров.

Новият министър на отбраната Николай Ненчев, който бе първи в листата на РБ в Пловдив-област, също освобождава депутатското си място. Вместо него в Народното събрание ще влезе Никола Хаджийски.

Бъдещият здравен министър Петър Москов ще освободи депутатското си място за четвъртият от листата на РБ в 24 МИР София Антони Тренчев. Това е така, защото вторият и третият вече са народни представители.

Сериозни промени ще претърпи и групата на ГЕРБ в Народното събрание. Заради това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов става министър-председател, в парламентът ще влезе седмата от листата на партията в 25 МИР-София Анна Александрова. Това е така защото всички преди нея вече са народни представители.

Интересна е ситуацията с листата на ГЕРБ във Варна, от където има двама министри. Единият е Лиляна Павлова, която поема министерство на регионалното развитие, а другият- новият спортен министър Красен Кралев.

Павлова е била първа във листа, а Кралев- трети. От Варна са влезли общо 6 човека. Това означава, че освободените места ще бъдат заети седмия в листата- Руслан Тошев и осмата, която е Нели Петрова.

Същата е и ситуацията с листата на ГЕРБ в 24 МИР-София, от където са влезли петима депутати, сред които Румяна Бъчварова и Веселин Вучков.

На мястото на вицепремиера по коалиционна политика Румяна Бъчварова ще влезе шестата от листата- Стефани Михайлова. От същата листа ще влезе и седмият, който е Георг Георгиев. Той ще вземе депутатското място на бъдещия министър на вътрешните работи Веселин Вучков.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която влезе стана депутат от Бургас, ще освободи място в Народното събрание за Румен Желев.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски също беше народен представител. На негово място в парламента ще влезе Ирена Коцева, която бе трета в листата на ГЕРБ в София-област.

Благодарение на това, че Вежди Рашидов става културен министър в парламента ще влезе седмият в листата на ГЕРБ за Пловдив. Това е Петър Петров.

Бъдещият министър на земеделието Десислава Танева, което бе водач на листата на ГЕРБ в Сливен, също ще освободи място за нов народен представител. Това ще е Мария Белова, която е трета в Сливен.

Парламентът ще има и ново попълнение от АБВ, защото депутатът Ивайло Калфин става вицепремиер и министър на социалната политика. На негово място в Народното събрание влиза втората от листата за 25 МИР- София Мариана Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови