Корнелия Нинова: Държавата трябва да влезе по-силно в собствените си предприятия

С работодателите трябва да се намери нормалния диалог, за да няма сърдити и остри реакции, смята вицепремиерът

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2022 в 08:56 1908 0

Държавата трябва да влезе по-силно в собствените си предприятия и изобщо в икономиката. Това мнение изрази в ефира на Дарик радио вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Разбира се, намесата на държавата трябва да става на пазарен принцип. Кризата наложи доста корекции, дори в европейската политика. Европейската комисия промени правилата за държавна помощ – отвори ги да са по-широки и даде възможност на държавите да приемат допълнителни мерки", посочи тя.

Според нея "голямата линия" трябва да бъде по-засилена роля на държавата в икономиката. 

"Амбицията ни е да докажем, че държавните предприятия могат да се управляват добре. Знаете, има една мантра, че ако е държавно, не може. ВМЗ Сопот приключва на печалба тази година, но амбицията ни е за по-добри резултати, за модернизация на производството и най-вече за увеличаване на доходите на хората. Лично аз не бях удовлетворена от това, което видях като заплати на работниците“, каза Нинова. 

Тя акцентира върху активизирането на външнотърговските представители, да търсят пазари за български стоки, да се икономизира външната политика. 

Според вицепремиера е важно с работодателите да се намери нормалния диалог, за да няма сърдити и остри реакция. Тя даде пример с разговорите, които е имала с представители на работодателите в Министерството на икономиката и индустрията за компенсациите за цените на тока и след аргументиран разговор се е стигнало до решение помощта да се увеличи от 110 лв. на 250 лв. за мегаватчас. 

По темата за отношенията с Русия Корнелия Нинова заяви:

„Имаме коалиционно споразумение и се придържаме към него. Там сме записали, че ще положим усилия за възстановяване на диалога си в икономическата сфера, в културната сфера, в рамките на ЕС и НАТО. В коалицията не сме имали тежки противоречия по този въпрос. Единни сме за следното: да се намали напрежението и диалогът да се води с дипломатически средства. Не искаме война. Не искаме България да бъде въвличана във военни действия. Мобилизираме собствени сили за осигуряване на един български батальон, който да бъде отбранителен, без тези наши войници да участват на чужда територия във военни действия. Нямаме различия по това.“

По думите ѝ най-притеснителни в момента са ръстът на цените, обедняването на хората и невъзможността на мнозина да си плащат сметките. "Мисля, че адекватен отговор на този проблем даваме с бюджета за 2022 г. Това е най-социалният бюджет от години наред. 20 млрд. лв. са предвидени за социални дейности. Това е почти една трета от всички разходи. Тя обърна внимание, че капиталовите средства за общините се увеличават с 30%, като всички капиталови инвестиции в България се покачват двойно – от 2.9% на 5.8% от БВП.

Министърът на икономиката и индустрията коментира и заложеният икономически растеж:

„Ръстът на БВП е предвиден да е 4.8%. Това е добър растеж за тези кризисни времена. Спад на инфлацията е предвиден до 5.2% и спад на безработицата. Дългът в никакъв случай не е прекомерен и част от него е за възстановяване на страната."

Според нея има много по-активна политика по отношение на демографската катастрофа. Тя се изразява в много повече средства за деца, за майки, за млади семейства. Малките общински болници най-накрая получават внимание, т.е. това е внимание към друго преразпределение в здравеопазването. Освен, че ще им помогне да преживеят кризите, повече пари ще отидат до хората и по-високото потребление ще стимулира производството и икономиката“, каза още Корнелия Нинова.

„Има закани и клишета за нов ляв проект, но още не сме чули какво съдържа този проект и какво е по същество новото. Ако поредният нов ляв проект ще препише програмата на БСП, това не е нов ляв проект. Ако той бъде създаден от стари представители в политиката, и то бивши членове на БСП, това също не е ново“, коментира Нинова заявките за създаване на нов ляв проект.

„Мисля, че е разумно да се съчетае машинното и хартиеното гласуване – всеки да избира как да гласува. Ние бяхме едни от най-силните привърженици на машинното гласуване, но реализирането му доказа някои слабости. За мен най-голямото бе, че заради машинното гласуване много падна избирателната активност“, обърна внимание Корнелия Нинова. 

На въпрос кои ще са личните победи от участието в управлението Корнелия Нинова отговори така: „Първо, тези 10 млрд. лв., които назовах преди години, че се крадат от държавата и хората, да не се крадат. Второ, на излизане от мандата, мнозинството от българи да кажат: „Сега живеем по-добре, отколкото преди 4 години.“ Да излезем от последните места на класации по демография, по образование. Това ще бъде лично удовлетворение.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови