Колите на депутатите: Милен Михов от ОП кара Трабантче за 100 лева, Марешки - Бентли

OFFNews 26 ноември 2020 в 12:02 7955 0

Снимка Отворен парламент

Какви коли карат депутатите?

41-ма от тях са декларирали пред КПКОНПИ тази година, че притежават общо 52 МПС, показва обобщението на декларациите на "Отворен парламент". Някои споделят собствеността със съпругите/съпрузите си. Тук не става въпрос само за леки автомобили. Такива са 42, към които се добавят три мотоциклета, една лодка, една каравана и едно АТВ, всичко - на стойност 857 763 лв.

41 депутати плащат коли на лизинг за общо 1 718 642 лв. Не може да се установи обаче конкретният брой на тези превозни средства, нито дали това е цялата или остатъчната им стойност.

Други 11 депутати са отбелязали, че ползват безвъзмездно общо 15 автомобила.

С най-много превозни средства е Калин Вельов (ГЕРБ): 2 автомобила, 3 мотоциклета и каравана.

Най-скъпият деклариран автомобил е "Фолксваген" - 135 000 лв. на Владислав Николов (ГЕРБ). След него са Стефан Бурджев (БСП) - "Мерцедес С350" на стойност 100 000 лв. и Владимир Тошев (ГЕРБ) с Ауди А8 за 80 000 лв.

В противоположния край е Милен Михов от ОП, който се вози на Трабант за 100 лева. Малко над него са Валентина Найденова (Фолксваген Голф за 500 лева) и Станислав Попов от ГЕРБ, който кара "Субару Импреза" също за 500 лева.

Михов не е единственият почитател на източногерманския автомобил. Симеон Найденов от Воля също кара Трабант, за който пише, че платил 4000 неденоминирани лева.

Половината от 12-те депутати от ВОЛЯ например ползват безвъзмездно коли, предоставени им от партията. Става въпрос за 10 автомобила. Осем с марка Ауди (депутатите често посочват, че това е Ауди 8), един Мерцедес и един Бентли. Партията снабдила повечето от тях с коли през 2017 г. – 6 автомобила, сред които Бентли, ползван от председателя на парламентарната група и партията Веселин Марешки. През 2018 г. към тези МПС се добавя Мерцедес, а през 2019-а - още три автомобила Ауди.

Преглед на годишния финансов отчет за 2019-та година на партия ВОЛЯ показва, че тя е ползвала активи на оперативен лизинг – при този лизинг съответният дълготраен материален актив се ползва (наема) за даден период без опция за придобиване на собствеността. Лизинговите вноски се осчетоводяват като разход по сметка „Външни услуги”, а самите активи не се заприходяват и не фигурират в счетоводния баланс.

Партия ВОЛЯ посочва, че през 2019 г. на оперативен лизинг е ползвала следните активи – 16 офиса и 6 автомобила, за които са похарчени 261 хил. лв. за наем на помещения, по всяка вероятност отразени като „Разходи за регламентирана дейност” – 146 хил. лв., и за лизинг на автомобилите, които предполагаме са отбелязани като „Административни разходи” – 115 хил. лв.

От финансовите отчети на ВОЛЯ за 2018-а и 2017 г. не могат да се направят еднозначни заключения къде и дали са включени разходи за оперативен лизинг на автомобили. Не са посочени и автомобили, отбелязани като дълготраен материален актив на партията.

Данните показват, че очевидно от партията са успели да договорят много преференциални условия за оперативния лизинг, който използват, коментират от "Отворен парламент". Справка за предлаганите услуги за наем на месец например за автомобил Ауди 7, показва, че ако той е за срок от минимум 36 месеца, базовата месечна лизингова вноска ще възлиза на около 3 000 лв. с ДДС. Разбира се, офертите имат лимит на изминавани километри в рамките на до 1 500 – 2 000 км. на месец и редица други „екстри”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови