Карадайъ: Само нелегалната организация на Доган се бореше организирано с комунистите (видео)

Всички наши жертви направиха възможно днес да си честитим и Коледата, и Байряма, заяви председателят на ДПС

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2019 в 18:39 6137 0

Снимка dps.bg

Жертвите от опита за насилствената асимилация направиха така, че благодарение на д-р Ахмед Доган, в комунистическа България имаше една-единствена система, която се опитваше организирано да се противопостави на този режим. Това е нелегалната организация, която създаде д-р Ахмед Доган, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред паметника на "Тюркян Чешма" в село Могиляне.

Всяка година в селото се организира възпоменателен митинг-мевлид за жертвите на "възродителния процес" и трагичните събития през 1984 г.

Водачите на нелегалната организация, която създаде д-р Ахмед Доган, бяха разкрити, бяха в затворите, но от затворите успяха да организират мирните протести през 1989 г., срещу които държавата пак излезе с танкове и автомати. И пак дадохме свидни жертви, но успяхме да свалим комунистическата и тоталитарната власт, за да дойде демокрацията в нашата родина, каза Мустафа Карадайъ.

Днес, ако има политици, които се опитват да премълчават тази история, те са хора с гузна съвест. Но ние не сме като тях, ние ще говорим за тези исторически факти, за да може нашите деца и следващите поколения да ги знаят. Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме нещо повече. Онова обединение от 1989 г., което свали тоталитарната власт, се разгърна и от 1990 г. насам, вече 30 години се нарича Движение за права и свободи, заяви председателят на ДПС.

Той е категоричен, че "всички наши жертви и герои направиха възможно днес в нашата родина, в нашата България, да можем да си честитим и Коледата, и Байряма".

По онова време джамията беше заключена, както и църквата. Ключът се намираше при партийния секретар, а не при ходжата или попа. Промяната не стана лесно, каза Карадайъ.

Няма да намерят тези грозни събития място в учебниците - казва някой. Не, напротив! Докато нас ни има, ние ще пишем онези учебници, които носим в нашите души. Ако живеем в един лицемерен свят, в който съдържанието в учебниците ще бъде едно, но в архивите ще има друго, а ние в душите си ще носим трето, няма да вървим на добре. Трябва с достойнство да приемаме фактите от историята, но не за омраза, разделение или противопоставяне. Точно обратното – трябва да знаем фактите от нашата история такива, каквито са, за да се поучим от нашата история. Не да живеем в миналото, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата родина, да има просперитет. Затова ни е нужна реалната история и фактология, твърди председателят на ДПС.

Когато през 1964 г. в Западните Родопи сменяха имената, правиха опит за насилствена асимилация, ние от Източните Родопи не се вълнувахме от този процес - и на това разчиташе държавната машина. След това обаче като дойде този грозен процес и в Източните Родопи, Делиормана не се вълнуваше толкова много, защото казваше, че „те там в Родопите са други и при нас няма да стане“. Само че и там стана. Това направи възможното да осъзнаем, че разделени ние винаги ще имаме проблеми, каза Мустафа Карадайъ.

Той отбеляза също така, че "ако в последните 4 години на този площад имаше различно усещане, ако имаше хора с наведени глави, ако имаше хора, които се чудиха по кое време от коя страна да застанат, то тази година ние сме тук заедно с нашето достойнство и с гордо вдигнати чела, че ние успяхме да запазим нашето единство и нашата сила в нашата Родина. Това показахме и доказахме на изминалите избори през 2019 г."

Карадайъ акцентира, че на този площад има все повече християни, а не само мюсюлмани: "Така стана и с общините в България. ДПС разшири своята география и присъствие в местната власт, за което бих искал да ви благодаря и да ви поздравя."

От пресцентъра на ДПС обявиха, че на възпоменателния митинг са присъствали и Кямил Айдън- зам.-председател на Партията на националистическото движение - Турция (MHP), депутатите в турския Меджлис от Народно-републиканската партия (CHP) Илхами Айгюн, Кямил Окяй Съндър и Юксел Йозкан, Бюлент Белен-бивш депутат в турския Меджлис, Ахмед Саръкурт-кмет на община Чорлу, Расим Юксел-кмет на община Ергене, Вахап Акай-кмет на община Черкезкьой, Мурджит Геренли-кмет на община Люлебургаз, Мустафа Алтънташ-кмет на община Алибей и Невин Мутен-зам.-кмет на община Газиемир.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови