Кандидатите за държавни служители ще минават през два конкурса

OFFNews 22 февруари 2016 в 21:35 4098 1

Кандидатите за държавни служители ще се явяват на два конкурса, за да бъдат назначени - централизиран и на място в институцията, в която кандидатстват.

За това се споразумяха управляващите, бизнесът и синдикатите по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщава БНТ.

Според вицепремиерите Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин въвеждането на тази практика ще пресече възможността за политически назначения и чистки при промяна на управленски екипи.

"Мога да кажа от опита си в МВР, че колкото по-широко се използва конкурсът, толкова гаранцията за добрия подбор е по-голяма", обясни Бъчварова.

Предвижда се стажантите да могат да останат на работа на длъжността, на която са упражнявали стажантската си дейност, ако издържат изпити.

Социалните партньори не постигнаха съгласие по предложението когато работодателят реши да плаща изцяло за своя сметка осигуровките и данъците на работника, тези разходи да се признават от НАП и да се приспадат от данъците на фирмата. Не бяха одобрени и облекчените услови я за пенсиониране на моряците, работили при условията на първа и втора категория труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews