Работодатели и синдикати се обявиха против данък „вредни храни“

Вероника Шербанова 29 октомври 2015 в 17:13 3493 5

Снимка БГНЕС

Работодателските организации и синдикатите се обявиха против идеята на здравния министър Петър Москов за въвеждане на данък "вредни храни". 

Това обявиха представителите на организациите по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Проектът за закон беше обсъден по настояване на работодателските и браншовите организации и синдикатите, макар че в момента е на ниво проект, предложен за обществено обсъждане, който ако бъде внесен за разглеждане в парламента, ще мине отново за обсъждане в Тристранката. 

Браншовите организации обявиха, че предложението на Москов вредните храни да се облагат с по-висок данък е популистко, като се изтъква, че това се прави "в името на здравето на нацията". 

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък обявиха, че причината за предложения по-висок данък е всъщност желание да се запълват дупки в бюджета. 

Според Българската търговско-промишлена палата по-ефективно би било за целите, които си е поставило здравното министерство с това предложение, да се направят разяснителни кампании, вместо да се налагат нови данъци, тъй като това ще доведе бизнеса до затруднения. 

Освен това според тях ако този данък бъде въведен, това би отворило вратата за въвеждане на нови данъци, например за алкохола и за козметичните продукти. 

Към нас вече се обръщат производители, които са притеснени от отрицателния ефект, който въвеждането на данък "вредни храни" ще има върху икономиката. Освен това въвеждането му ще увеличи сивия сектор, убедени са от БТПП. 

Против идеята се обявиха и представителите на КНСБ и на КТ "Подкрепа". Те обаче изтъкнаха като аргумент възможното увеличаване на безработицата, както и това, че българите с ниски доходи ще бъдат лишени от необходими за тях храни, тъй като няма да могат да си ги позволят. 

Хората ядат лоши храни, защото не могат да си позволят качествени храни. Средната класа е малка. Българинът купува некачествени храни, за да оцелява, подчерта президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Вместо въвеждането на новия данък синдикатите предложиха да се въведат стимули за производителите, така че да не слагат Е-та в храните. 

Няма как да се създаде култура с данъци. По-добре е децата в училище да бъдат обучавани как трябва да се хранят, посочиха синдикалните организации. 

В дискусията се включи и здравният министър Петър Москов, който подчерта, че при обсъждането на новия данък никой не говори за вредни храни, а за вредни съставки, които в определени количества са доказано вредни и водят до негативни последици за организма - захар, сол, кофеин и таурин, трансмастни киселини. 

Той обясни, че идеята е взета от 11 европейски страни, в които е въведена подобна мярка. 

Ние сме взаимствали от унгарския модел, тъй като Унгария е по-близка до нас като демографски показатели и като стандарт на живот. Там е въведен такъв данък като част от обща стратегия за популяризиране на здравословното хранене, като в рамките на първата година потреблението на вредни храни е намаляло с 27%. През първата година са съкратени 900 работни места, като за няколко години те са се възстановили, посочи Москов. 

Той обясни още, че данъкът не е насочен към храните от първа необходимост - хляб, месни продукти, млечни продукти, без които не можем. 

Можем без чипс, снакс, енергийни напитки. Целта ни е тяхната консумация да се намали. Според изследвания в страните, в които е въведен такъв данък, е намаляла употребата на безалкохолни напитки и хората са започнали да консумират много по-полезните чай, минерална вода, плодови сокове със съдържание на плод от 50%, каза министърът.

В една енергийна напитка има 13 супени лъжици захар, а българските деца са на второ място в Европа, след Холандия, по употребата на енергийни напитки, каза здравният министър. 

Москов подчерта, че въвеждането на данък "вредни храни" не е замислено като изолирана мярка. Предвидени са още информационна кампания, забрана на рекламата на такива храни по време на детски предавания и др. 

Той допълни, че Министерството на финансите също е дало положително становище за въвеждането на данъка. 

Съжалявам, ако това нарушава нечии интереси, но здравето на нашите деца не може да е разменна монета за бизнес интересите на някого. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови